5. Tésztasaláta
A Fülöp-szigeteken a makarónitésztából készült saláta a tradicionális karácsonyi menü egyik fogása. A majonéztől kapott enyhén édeskés ízével jól megy a natúr csirkéhez. Rendszerint karácsonyi bulikon szervírozzák főétel mellé köretként.
4. Töltött tök (ghapama)
Örményország egyik hagyományos ünnepi étele apró tökből készül. A tök belsejének eltávolítása után beletöltik a főtt rizsből, és aszalt, aprított gyümölcsökből (mandula, alma, sárgabarack, szilva, datolya, mazsola) álló tölteléket. A tökre ezután felhelyezik a tetejét, és sütőben puhulásig sütik.
3. Töltött banánlevél (tamale)
A tamale néven ismert étel mezoamerikából származik, karácsonyi ételként mára csak Guatemalában és Hondurasban jellemző. Az ételnek több százféle variációja van, de mindben egyforma az elv, hogy a például csirkés vagy paradicsomos tölteléket banánlevélbe, vagy kukoricacsuhéba töltik. A betekert ételt addig gőzölik, amíg a külső réteg puha nem lesz – ám a levelet nem kötelező elfogyasztani: tányérként is szolgál.
2. Fókabőrbe töltött madártetem (kiviak)
A kiviakot a grönlandi eszkimók tették téli hagyománnyá. Egyetlen fóka bőrébe akár 500 alkabukó nevű madár is elfér – ezeket csőrrel és tollal együtt légmentesen tekerik a bőrbe. Az idő múlásával a madár húsa beszívja a fókabőrből oszló zsírt, aminek köszönhetően az élősködők nem támadják meg a húst. Három hónap elteltével fogyasztható az erjedt alkabukóhús, ami Grönlandon népszerű fogás komolyabb ünnepekkor, így karácsonykor is.
1. Bárányfej (smalahove)
A norvégok jellegzetes karácsonyi fogása a smalahove, ami bizarr módon egy bárány fejéből készül. Elkészítéskor az állat gyapját leperzselik, agyát eltávolítják, majd lesózzák, esetleg füstölik is a fejet. Ezután körülbelül három órán keresztül főzik, végül karórépából és burgonyából készült pürével tálalják. Egyes elkészítési módok szerint a bárány agyát is együtt főzik a fejjel, amit vagy kisütnek, vagy a fogás egy kikanalazható részeként fogyasztanak. Eredetileg ez az ünnepi étel a szegények fogása volt, mára azonban egy jellegzetes norvég finomságként tartják számon.
+1 KFC csirke
Akármilyen furcsán hangzik, a japánok legismertebb karácsonyi fogása a ropogós, corn flakes-es bundában sült csirkemell, csirkecomb vagy csirkeszárny. A bő olajban készült finomságról remélhetnénk, hogy csak különlegessége miatt olyan ünnepi, és a háziasszonyok otthon készítik el a fogást, ám sajnos nem ez az igazság. Japánban már két hónapra előre meg kell rendelni a KFC-ből a karácsonyi menüt, máskülönben a szeretet ünnepén nem lesz mit ennie a családnak.
(hawaiimagazine, glendalnewspress, tamaletrail, The Guardian, matprat, CNBC)