<p>Igazi magyaros népünnepélyre hívták a Bors munkatársait. A Nyári család disznóvágó dinasztia, idén egy veterán, a hárommázsás Zsuzsi került sorra. A méretes koca nem okozott gondot a henteseknek, néhány óra alatt darabokra szedték.</p>
Hajnalban érkezett a Bors csapata Sárbogárdra, ahol különleges élmény várta munkatársainkat. A csípős kora reggeli órákban egyből kiszúrt minket a Nyári család, és a portán belülre invitált.
– Szegény Zsuzsinak meg vannak számlálva a percei. Nagyon sajnáljuk őt, nagyon megszerettük, de ez az élet rendje – mondta a családfő, Nyári Ferenc. Ezt követően rövid társalgás után körbevezetett minket a portán, majd egy kötelező pálinkakör után belevágott: – Urak, ideje elkezdeni!
Nyári Ferenc szívélyesen, pálinkával fogadott bennünket, majd megmutatta Zsuzsit, a disznóvágás főszereplőjét.
A hajnal sötétjében a hárommázsás állat csak nehezen merészkedett elő az óljából, mintha tudta volna, hogy mi vár rá. Mint megtudtuk: az ötéves koca több mint száz kismalacot hozott már világra, így nagyon szerették a családban. Ám sajnos eljött az idő: már nem volt nemzőképes, így Nyáriék, ha nehéz szívvel is, de a levágása mellett döntöttek.
* * *
Ferencék mindig ügyelnek arra, hogy a lehető leghumánusabban végezzenek az állattal. Zsuzsinak sem kellett sokat szenvednie. Fecó – aki még csak 22 éves, de már rutinos a hentesszakmában – elektromos eszközzel végzett a disznóval, amely pillanatok alatt kimúlt, így a kivéreztetést már nem is érezte. A hagymás vért kevésbé kedveli a család, így ez most kimaradt a szokásos fogások közül.
* * *
A malacot egy feldolgozóasztalra helyezték. A méretéből adódóan azonban minden erős kézre szükség volt. A fellógató rémfára nem is sikerült felhúzni, mert még a Bors munkatársaival együtt is kevesen voltak az egybegyűltek.
* * *
Ezt követően jöhetett a perzselés, amelyre már napkeltekor került sor. Gázzal perzseltek a fogvacogtató hidegben, de a reggeli pálinka feledtette a mínuszokat.
* * *
A szőr leperzselése után jöhetett a mosás, súrolás. A pörzsölt részeket eltávolította a Nyári család, majd megkezdődött a régimódi bontás. A szakavatott kezek hamar végeztek a koca „szétszedésével”, egy órán belül darabokra bontották.
* * *
Zsuzsiból kizárólag kolbász lesz.
A karaj, a comb, a tarja, a lapocka, de még a nemesebb húsok is mennek a kolbászhúsba. Ennek az az oka, hogy öreg volt már, így a húsa rágósabb – tudtuk meg a ház urától, Nyári Ferenctől.
* * *
A sárbogárdi csapat összesen százötven kiló húst töltött be, amelyet előtte természetesen ínycsiklandóan fűszereztek. Készült kolbász, és rengeteg rúd szalámi is, amelyeket a nagypapánál füstöltek fel.
* * *
Mindhárom Nyári Ferenc hentes, a látottak alapján pedig kétség sem férhet ahhoz, hogy vérprofik a szakmájukban.