<p>A múlt héten a kezdőknek és időhiánnyal küzdő háziasszonyoknak adtunk tippeket – ez az összeállítás most azoknak szól, akik szeretnek a konyhában pepecselni, és több időt tudnak szánni az ünnepi menü elkészítésére.</p>
Waldorf saláta
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók 4 személyre: 250 g zellergumó * 2 citrom * 2 zöld alma * 100 g dió * 120 g kék penészes sajt * 1 kis fej fejes saláta
A mártáshoz: 1 dl tejszín * 4 ek majonéz * 1 kk só, ½ kk őrölt fehér bors
Elkészítés: Az almát és a zellert magozás, tisztítás után gyufaszál méretű darabokra vágjuk – közben locsolgatjuk citromlével, nehogy megbarnuljon. A diót durva darabokra vágjuk, a sajtot 1 centis kockákra. A mártás hozzávalóit összekeverjük, majd beleforgatjuk a darabolt hozzávalókat, és egy órára a hűtőbe tesszük. A megmosott, leszárított salátalevelekkel kibéleljük a tálalóedényeket, és erre halmozzuk a salátát. Felezett diószemekkel díszítjük.
Lazacleves
Elkészítés: 1 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 400 g lazacfilé * 500 g krumpli * 1 fej vöröshagyma * 1 póréhagyma * 1 csokor friss kapor * 2 dl tejszín * 50 g vaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1,5 l zöldség alaplé
Elkészítés: A lazac bőrét lehúzzuk, és kockákra vágjuk. A krumplit hámozás után szintén felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a póréhagymát karikákra. A vajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit, és felengedjük az alaplével, és elkezdjük főzni. Tíz perc múlva beletesszük a póréhagymát és a lazacot is. Megsózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt, és lassú tűzön készre főzzük. Kaporral megszórva, citromszeletekkel tálaljuk.
Gesztenyével töltött pulykamell
Elkészítés: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 400 g pulykamell * 100 darált aszalt szilva * 100 g natúr gesztenyemassza * 50 g darált dió * 1 tojás * 1 tk só * 1 tk őrölt fekete bors * 2 ek olaj
Elkészítés: A pulykamellből négy nagy szeletet vágunk és kiklopfoljuk, majd besózzuk. Az aszalt szilvát ledaráljuk, és összekeverjük a gesztenyemasszával, a dióval, a tojással, a sóval és a borssal. A tölteléket a hússzeletekre halmozzuk, és feltekerjük őket. Négy alufólialapot bekenünk olajjal, és belecsomagoljuk a hústekercseket. 180 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15 percig.
Hercegnő burgonya
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 600 g burgonya * 4 ek vaj * 1/2 tk szerecsendió * 1 tk fehérbors * 1/2 dl tejszín * 1 tk só * 3 db tojássárgája
Elkészítés: A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és pürésítjük. Hozzákeverjük a vajat, a fűszereket és a tojássárgáját, habzsákba töltjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú halmokat nyomunk. A halmok tetejét átkenjük olvasztott vajjal, és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Konyakkrémes csokitorta
Elkészítés: 2 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (16 szelet):
A tésztához: 7 egész tojás * 150 g cukor * 100 g darált mogyoró * 5 ek liszt * 5 ek kakaópor
A krémhez: ¾ liter tej * 350 g cukor * 100 g liszt * 5 ek kakaópor * 250 g vaj * 100 g étcsokoládé * 3 cl konyak
Elkészítés: A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a többi hozzávalót, gyengén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 30 percig. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy összeessen a tészta. Rácson kihűtjük. A tejből, a lisztből, a cukorból és a kakaóból sűrű masszát főzünk, melyben feloldjuk a csokoládét is. Félig kihűtjük, és hozzáadjuk a habosra kikevert vajat. A tésztát három lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel, majd kívül is bevonjuk vele a tortát. Csokoládét reszelünk rá, esetleg enyhén megszórjuk csokireszelékkel.