A karácsonyi menü elmaradhatatlan étele a töltött káposzta. A hagyományos ételt többféleképpen is újragondolhatjuk, hogy igazán különleges legyen az ünnep.
A Csabai kolbászfesztiválon minden évben terítékre kerül a töltöttkáposzta-készítés versenye is. Idén a Linzer FC nyert, amelynek tagjai a Bors olvasóinak elárulták a díjnyertes étel receptjét.
– A verseny alatt két kiló sertéskolbász helyett mangalicát tettünk a töltött káposztába. Ez külön kiemelte a fűszerezés jellegzetességét.
Díjnyertes lett a rántás
– Felhasználtunk még öt dekagramm fűszerpaprikát, négy gerezd zúzott fokhagymát, köménymagot, egy tojást, húsz deka rizst, egy kilogramm savanyú káposztát és egy darab savanyított káposztafejet, két szelet füstölt szalonnát és zsírt.
– A húst a fűszerekkel, a rizzsel, a füstölt szalonnával és a tojással összegyúrtuk, majd a savanyított káposztafejek leveleibe töltöttük. Innentől minden háziasszony tudja, hogy mi következik: szépen beleteszünk mindent a zsírral kikent edénybe. A végén hagyományos rántással sűrítettük a levet – magyarázta lapunknak Gercsi Zsoltné Tímea.
Barna rizzsel is finom
Marton Adriennéknél a hagyományos, jó szaftos, kicsit füstös íz a befutó, pedig ők a orosz-ukrán töltött káposztát, azaz a golubcit is jól ismerik Edvin Marton ukrán származása miatt.
– A hagyományos elkészítés finom, de azért változtathatunk rajta, hogy még egészségesebb legyen. Például a sima fehér rizs helyett barna rizst is használhatunk, viszont azt félig meg kell főzni, mielőtt felhasználjuk, hogy ne legyen kemény. A bulgur, vagy akár a kinoa is nagyon jó bele, nem kell attól félni, hogy megváltozik az íze.
– Szerintem a harmadik napon a legjobb a töltött káposzta, úgyhogy minden háziasszonyt arra buzdítok, hogy már jóval korábban főzze meg, akár ma, így szentestére összeérnek az ízek – mondta lapunknak a gasztroműsorvezető.
Velős csonttal a tuti
Ha otthon készíti, akkor a hagyományos elkészítési módok híve Tatai Róbert, a Séfek séfe győztese, viszont a különleges dolgoknak sem mond nemet.
– A hagyományos töltött káposztát vegyes, darált mangalicahússal töltöm meg. Ha már fő, akkor teszek mellé velős csontot is, hogy még több ízt adjon hozzá. A kolbász is elmaradhatatlan! Az étteremben savanyított szőlőlevélbe is bele szoktuk tekerni a húst, de mellette persze ott van a savanyú káposzta is. Libával vagy vaddisznóval is lehet tölteni a szőlőt, ez ízlés dolga, de ugyanolyan finom, mint a hagyományos. Persze emellé is mehet a füstölt kolbász és hús.
Hogyan készül a golubci?
Nagyon hasonlít a magyar töltött káposztára, viszont nincs szaftja. – Az anyósomék szinte leszárítják a leveleket, és abba töltik bele a húst, tehát ez egy szárazabb étel. Egészen más az íze is – mondta Marton Adrienn.
A recept szerint a káposzta leveleit blansírozzák, azaz lobogó vízbe teszik pár percre, majd hideg vízben lehűtik. Ebbe a levélbe teszik a tölteléket. Ezután egy kikent hőálló edénybe sorakoztatják a kis batyukat. Zsírral lespriccelik, majd addig sütik, amíg a teteje megpirul. Egyes helyeken, ha kész, akkor tejföllel vagy paradicsomszósszal párolják pár percig.