Aktuális

Nem mindegy, miből készül: eláruljuk a tökéletes forralt bor titkát

H. R.

Létrehozva: 2018.12.21.

<p>A tél egyik elmaradhatatlan kelléke a forralt bor. Az igazán finomak tényleg vörösborból készülnek?</p>

Így nem lehet elrontani

• A bort mindig higítani kell, máskülönben túl tömény lenne az italunk. Leginkább vízzel szokták, de vannak, akik gyümölcslevet használnak. Utóbbi esetben számolni kell a cu­kortartalommal. Lehet, hogy már nem is kell bele plusz édesítő.

• Az alapanyagokat egészben tegyük bele, hogy könnyedén le tudjuk szűrni a levet. Erre azért van szükség, mert máskülönben ahogy hűl a forralt bor, a benne maradt fűszerektől megkeseredik.

• A gyümölcsöket ne főzzük az elejétől a keverékkel együtt. Már csak akkor tegyük bele a lébe, ha készen van. Inkább díszítőelemek, finom harapnivalók legyenek a feldarabolt finomságok.

• A vörösborhoz a narancs, a mandarin, az édesebb citrusfélék illenek. A fehérhez a citrom és a lime. Sokan egy kis csilivel is megbolondítják a saját főzetüket.

Csak boltit ne!

A hozzáértők szerint a szegfűszeg és a fahéj nem hiányozhat egy jó forralt borból, de a többi már ízlés dolga.

– Semmilyen előre összeállított forralt bor keveréket és kész terméket nem javaslok. A főzésben pont az a jó, hogy kísérletezhetünk és a saját ízlésünkre formálhatjuk a recepteket. A barátainknak és a vendégeinknek is jobban imponál, ha megtudják, hogy saját magunk fűszereztük – mondta Bernáth József séf, aki szerint mindegy, milyen borból készítjük, de lehetőleg szárazat válasszunk.

Bernáth József titkos receptje

A mesterszakács a fehérboros italt szereti a legjobban, általában ezt készíti.

– A saját receptem alapja egy liter száraz fehérbor és egy liter víz, a hagyományos receptúra mellé még csilit és citromhéjat teszek. A víz azért kell bele, mert a bort mindig érdemes kicsit hígítani, különben nagyon erőteljes. Ehhez jöhet egy mokkáskanál egész szegfűszeg – bár az őrölt erőteljesebb ízű, de az egész szegfűszeget könnyebb lesz leszűrni. Egy-két rúd fahéj, egy kevés csili és reszelt citrom héja kerül még a fazékba – árulta el Bernáth József, aki azt javasolja, hogy a cukrot módjával használjuk, de helyettesíthetjük mézzel is.

Bugyogás előtt kell elzárni

Buday Péter séf szerint a legfinomabb étel és ital az, amit magunk készítünk, ezért érdemes a saját szánk íze szerint összeválogatni a hozzávalókat.

– A forralt bor nevével ellentétben sosem jó, ha felforr. A bugyogás előtti pillanatban el kell zárni. Az alaprecept: cukor, szegfűszeg, fahéj. A többi már ízlés dolga – árulta el a forralt bor titkát a szakács.

Ha gyerekek is számítanak egy-két kortyra az italból, akkor jobb, ha mégis kicsit felforraljuk, így az összes alkohol elillan belőle.

Kannásból nem lesz finom az ital!

Tokajon a vörösbor ritkaság, a Zsirai pincészet borásza, Kata mégis erre esküszik.

– A minőségi bor a titka mindennek. Jó borból lehet igazán finom ételeket, italokat készíteni. A vörösbor testesebb, én ezért szeretem abból készíteni. Fahéj, citromlé, szegfűszeg, ánizs és cukor az alapja a saját receptemnek – mondta, el, majd hozzátette, hogy olykor egy kis vaníliával bolondítja meg. Szerinte mézeskalácsot érdemes mellé kínálni, mert hasonlóan fűszeres mindkét étel.

Alaprecept

7 dl szárazbor, 3 dl víz, 5 evőkanál cukor, 8–10 szem szegfűszeg, 2 rúd fahéj

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek