Aktuális

Önmagával sűrítve isteni a lencseleves

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.12.31.

Az újévi menü kihagyhatatlan fogása a lencse, ami minden évben legalább egyszer az asztalra kerül. Pontosan ezért kell rajta néha újítani egy kicsit.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Zöldséges feltét a lébe

Buday Péter a lencse minden vál­tozatát szereti, így a leveshez is van egy jól bevált trükkje. 

A lencsét zöldségalaplében megfőzöm, teszek bele fokhagymát és vöröshagymát is. A sűrítést turmixolással ol­dom meg, ebbe teszik mustárt, sót, borsot és egy pici joghurtot, de a laktózérzékenyek ezt kihagyhatják. Ezt az egészet összeturmixolom, és visszaöntöm a főtt lencséhez. A színe miatt teszek hozzá egy kis pirospaprikát.

Szoktam még belere­szel­ni sárga- és fehérrépát és egy kis apróra vágott káposztát. Arra kell figyelni, hogy ha belerakjuk a zöldségeket a levesbe, akkor már ne forraljuk, hogy azok ropogósak maradjanak, de én inkább a tálalás­kor szórom ezeket az étel tetejére – osztotta meg receptjét a séf.

Tudta-e, hogy nem csak a lencse hoz gazdagságot az új évben? Az apró szemű ételek, mint a rizs vagy a bab is szerencsét jelent

Válasszuk a belugát 

– Ha kicsit el szeretnénk térni a megszokottól, akkor a hagyományos helyett válasszunk más lencséket. A beluga lencse vagy a vörös lencse is nagyon jó az ételekbe, ezekkel is érdemes kísérletezni.

Ha lehet, akkor mindig megpróbálom elkerülni, hogy liszt kerüljön az ételbe, így ha például beluga lencsét készítek, akkor szépen lassan megfőzöm, majd az egészet átforgatom vajban. Ehhez persze jöhet mustár és babérlevél is, így lesz igazán finom – mondta lapunknak Szendrei Bence, a MasterChef Junior zsűrije.

Sütőben süssük a főzeléket

Mautner Zsófi a gasztroblogján osztotta meg az indiai lencsefőzeléke re­ceptjét, amelyet indiai fekete lencséből készít, de hagyományossal is tökéletes. 

– A lencsét a szokásos mó­don teszem fel főni, közben pedig elkészítem a fűszeres alapot egy nagy, vastag lá­bosban, ami majd mehet be a sütőbe. Olvasztott vajban apróra vágott hagymát, gyömbért és fokhagymát üvegesre dinsztelek, majd hozzáadom az őrölt koriandert, római köményt, kurkumát, kardamomot, cayenne borsot, és még pirítom néhány percig.

– Erre jöhet sűrített konzervparadicsom és a puhára főtt, leszűrt lencse. Öntök még rá 5 deciliter tejet vagy kókusztejet, és annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állaga legyen. Előmelegítem a sütőt 100 fokra, majd 8 órán keresztül hagyom sülni. Rizzsel isteni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek