Forrás: Thinkstock
Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók (20 db):
30 dkg krumpli
1,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
35 dkg finomliszt
1 csipet só
4 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
liszt a nyújtáshoz
olaj a sütéshez
porcukor a tálaláshoz
Elkészítés: A főtt krumplit krumplinyomóval pépesre törjük. A langyos vízhez hozzákeverünk fél kávéskanálnyit a cukorból, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy nagy tálban jól elvegyítjük a lisztben a sót. Hozzáadjuk a pépes krumplit, a puha vajat, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a felfuttatott élesztőt, majd kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha túl puha lenne, adunk még hozzá egy kis lisztet. Ezután a tetejére lefedve, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük (egy óra).
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy centi vékonyra nyújtjuk. Lisztbe mártott, hat centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy teáskanál eperlekvárt teszünk a fele tészta közepére, a másik felével beborítjuk és a szélét összenyomkodjuk, kézzel átgömbölygetjük. A fánkokat lisztezett tálcára rakjuk egymástól négy centire, hintünk rájuk kevés lisztet, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékletű helyen egy óra alatt újra megkelesztjük. Felforrósítjuk az olajat a sütéshez. Oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük benne a fánkokat, egyszerre mindig csak néhány darabot. Papírtörlőn felitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk.