A karácsonyi időszak után sokan készülnek már a strandszezonra, sokan életmódváltást fogadtak meg az új évre, de olyan is bőven van, aki egészen egyszerűen egészségesen szeretne étkezni. Legyen bármi is az oka a tudatos étkezésnek, összeszedtünk három nasit, amiket az egészség jegyében megéri elkészíteni, ha valami finomságra vágyunk.
Tökéletes megoldás a szinte végtelen módon ízesíthető parmezáncsipsz mindazok számára, akik kedvelik a sajtféleség egyedi ízét, valamint igazán gyorsan elkészíthető falatokat készítenének.
Hozzávalók (kb. 4 adag):
190 g mandulaliszt
30 g parmezán sajt
1 teáskanál só
0,5 teáskanál bors
1 teáskanál fokhagymapor
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál jeges víz
opcionálisan szezámmag, és zöldfűszerek
Elkészítés (kb. 25 perc): Első lépésként melegítsük elő 180 fokra a sütőt. Ezt követően a száraz hozzávalókat alaposan keverjük össze egy nagyobb tálban. Adjuk hozzá az olajat, és keverjük el az egészet egy villával. Ezután egyesével adjuk hozzá az evőkanálnyi jeges vizet ügyelve arra, hogy csomómentesre kevertük. Végül gyúrjuk össze a keveréket, és két zsírpapír között nyújtsuk körülbelül fél centiméter vastagságúra. A tésztát szaggató segítségével, vagy egyszerűen késsel daraboljuk a kívánt formára, sorakoztassuk fel egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és tegyük be az előmelegített sütőbe 15-20 percre. Fontos! Félidőben fordítsuk meg a csipszeket!
A falatkák szobahőmérsékleten tárolva akár egy hétig is elállnak.
Picivel több időt igényel parmezános testvérénél, de elkészítésében még egyszerűbb. Ízletes, egészséges nassolnivaló szintén ezerszínű fűszerezési lehetőséggel.
Hozzávalók (1 adag):
1 nagyobb édesburgonya
4 evőkanál olívaolaj
fél-fél teáskanál só és bors
kakukkfű, majoránna, oregánó az ízesítéshez
Elkészítés (kb. 40 perc): Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Alaposan mossuk meg az édesburgonyát, majd héjastól körülbelül fél centis karikákra szeleteljük fel. Egy közepes üvegedénybe tegyük bele a karikákat, locsoljuk meg az olívaolajjal, adjuk hozzá a fűszereket, majd gondosan forgassuk meg az egészet. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben sorakoztassuk fel a karikákat, ügyelve arra, hogy nem fedik egymást, majd süssük őket 25-30 percig, félidőben pedig fordítsuk meg őket.
Az elképzelés leginkább a jól ismert tócsnira hajaz, ám kizárólag egészséges összetevőket tartalmaz. Elkészítése szuper gyors, és hozzávalók szempontjából sem kell messzire mennünk.
Hozzávalók (kb. 8 darab):
200 g csicseriborsó
1 cukkini
1 répa
2 tojás
10 g teljes kiőrlésű pankó morzsa
friss bazsalikom
fél teáskanál fokhagymapor
só, bors
olívaolaj a sütéshez
Elkészítés (kb. 15 perc): Egy nagyobb keverőtálban törjük össze a csicseriborsót, majd tegyük félre. Vegyünk elő egy konyharuhát. A cukkinit és a répát reszeljük rá, majd óvatosan facsarjuk ki a reszelékből a felesleges levet. Adjuk hozzá a csicseriborsóhoz az így kapott zöldségeket, a pankó morzsát, a felaprított bazsalikomot, a két tojást és a fűszereket. Alaposan keverjük össze őket. Egy nagyobb serpenyőben kezdjünk el olívaolajat hevíteni. Közben a keverékből két evőkanálnyit kanalazzunk a tenyerünkbe, gyúrjuk gombóccá, majd lapítsuk koronggá. 1-2 percig süssük, amíg mindkét oldala aranybarna színt nem kap. Tálaláskor meglocsolhatjuk görög joghurttal.
(Tasty)