<p>Manapság újra divatba jött a disznóvágás – egyre többen vásárolnak élő állatot, és szeretnék megismerni a tradicionális vágás rituáléját, amelyhez klasszikus menü is dukál.</p>
Orjaleves
Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 2 kg karaj és orja húsos csont * 4 közepes krumpli * 3 nagy sárgarépa * 2 nagy petrezselyemgyökér * 1 zellergumó * 1 karalábé * 2 nagy fej vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * ¼ kelkáposzta * 2 tk só * 1 tk egész fekete bors * ½ kk köménymag * ½ kk őrölt szerecsendió * 3 cm tisztított, friss gyömbér * 150 g cérnametélt
Elkészítés: A csontokat érdemes 10 percig 200 fokos sütőben hőkezelni a főzés előtt. Ezt követően tegyük fel főni annyi vízben, hogy ellepje, és forraljuk fel – majd öntsük le róla. Ezután következik a tényleges levesfőzés: újra öntsük fel vízzel a csontokat, és lassan gyöngyöztetve főzzük egy órán keresztül. Akkor tegyük bele a megtisztított zöldségeket (maximum félbevágjuk a répákat és a gumókat, a hagymán hagyjuk rajta a belső, vörös héjat is, mert szép színt ad, és nem hagyja szétesni a főtt hagymát). Tegyük bele a sót és a fűszereket, és további egy órán keresztül főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. A tésztát külön főzzük meg. Tálalás előtt szűrjük le a levest: a húsos csontokat és a feldarabolt zöldségeket külön tálon tegyük az asztalra. Csípős paprikát, Erős Pistát is kínáljunk hozzá.
Tipp: gyömbér helyett sok helyen tormát tesznek bele.
Toros káposzta
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 60 dkg csontos sertéslapocka feldarabolva * 80 dkg savanyú káposzta * 1 fej vöröshagyma * 2 babérlevél * 1 tk só * 1 kk bors * 1 ek piros paprika
A rántáshoz: 1 ek liszt * 2 ek zsír * 1 fokhagyma
A tálaláshoz: 2 dl tejföl
Elkészítés: A hagymát az olvasztott zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a húsdarabokat, és kevergetve 10 perc alatt körbesütjük. Megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, átkeverjük, majd 1 dl vizet aláöntve beletesszük a babérlevelet is, és lefedve 15 percig főzzük. Közben apróra vágjuk a savanyú káposztát, kinyomkodjuk a levét. A káposztát a húshoz keverjük, felöntjük 2 dl vízzel és lassú tűzön, lefedve egy óra hosszat főzzük. A zsírból és a lisztből a zúzott fokhagymával rántást készítünk, amellyel besűrítjük a kész káposztát. Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.
Tepertős pogácsa
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (30 db): 1 kg finomliszt * 30 dkg tepertő * 5 dkg élesztő * 1 ek cukor * ½ l tej * 2 tk só * 2 tojássárgája * 10 dkg zsír * 1 tk só * 1 kk bors
A tetejére: 1 db tojás * 3 ek tej
Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a hideg zsírt, beletesszük a tojások sárgáját és a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez keverjük. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal. A tésztát feltekerjük, majd sodrófával kinyújtjuk – ezt a műveletet mindkét irányban kétszer megismételjük –, a nyújtások között 10 percet pihentetjük. Végül kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, és lisztbe mártott, 8 centis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymástól 3 cm távolságra, és átkenjük egy egész, tejjel elkevert, felvert tojással. A tepsiben még 20 percet kelesztjük. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon megsütjük. Miután kivettük a sütőből, a tetejét újra átkenjük tejjel, és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.