Aktuális

Otthon ülős vasárnapok: Póréhagymakrém-leves, sült oldalas és puding

Bors

Létrehozva: 2019.01.13.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata.

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Nincs jobb annál, mint amikor a kiadós szánkózás után, bekuckózunk a meleg lakásba. Pontosabban úgy a legeslegjobb, ha közben forró levessel, szaftos hússal, ropogósra sült krumplival és remegős pudinggal kényeztetjük magunkat.

Leves: Póréhagyma-krémleves

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók (4 adag):
1 nagy póréhagyma
20 dkg krumpli
1,5 l csirkealaplé
20 dkg tejföl
1 kk só
½ kk őrölt bors
2 ek olaj
A tálaláshoz:
10 dkg reszelt sajt
1 ek snidling

Elkészítés: Az olajon dinszteljük meg a felkarikázott póréhagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott krumplit is. Engedjük fel az alaplével, sózzuk meg, és fedő alatt főzzük puhára. Keverjük hozzá a tejfölt, szórjuk bele a borsot is, és botmixerrel pürésítsük a levest. Tálaláskor kínáljunk hozzá reszelt sajtot és snidlinget is.

Vegetáriánus megoldás:Rakott padlizsán

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók (4 adag):
1 közepes padlizsán
2 nagy paradicsom
4 közepes krumpli
20 dkg mozarella sajt
20 dkg tejszín
1 tojás
1 tk só
1 kk őrölt bors
½ kk őrölt rozmaring
1 ek vaj

Elkészítés: Vajazzuk ki a sütőtálat. Az aljára terítsük a vékony szeletekre vágott krumplit, rá egy sor mozarellát. Egy sor vékonyra szelt padlizsán következik, majd újra mozarella, paradicsom és a tetejére újra padlizsán. Rétegenként sózzuk és fűszerezzük! A tejszínt keverjük el a tojással, és öntsük a tetejére. Szórjuk meg egy kevés morzsolt mozarellával, és 190 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percig. Frissen tálaljuk.

Főétel:Sült oldalas

Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók (8 adag):
1 kg sertésoldalas
1 fej fokhagyma 
½ kg mangalicazsír
A fűszersóhoz:
1 ek tengeri só
1 tk édes pirospaprika
1 kk csípős pirospaprika
1 tk őrölt kömény
1 kk őrölt fekete bors
3 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés: Összeállítjuk a fűszersót, az oldalasdarabokat bedörzsöljük vele, és egy órára hűtőbe tesszük. Majd tűzálló tálba rakjuk, mellészórjuk a megtisztított fokhagyma gerezdjeit, végül a darabolt zsírt, majd lefedve, 160 fokos sütőben lassan zsírjára sütjük (kb. két óra). A zsírban tárolva hetekig felhasz­nálható. Garantáltan megnyalja utána mind a tíz ujját.

Köret: Hasselback burgonya szalonnával

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók (4 adag):
4 közepes burgonya
10 dkg kockázott húsos szalonna
1 kk só
1 ek petrezselyemzöld
4 ek zsemlemorzsa

Elkészítés: A burgonyákat meghámozzuk, és 2 mm vastagon bevagdossuk (úgy, hogy az alsó 1 centin ne legyen bevágás, hogy egyben maradjon), és egy sütőtálba rendezzük. Megsózzuk, köré szórjuk a kockára vágott szalonnát, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük – az első 30 percre fedjük le, hogy ne égjen meg a teteje. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Desszert: Kókuszos csokipuding

Elkészítés idő: 30 perc + hűtés

Hozzávalók (6 adag):
10 dkg étcsokoládé
3 dkg kakaópor
5 dkg kókuszreszelék
6 dl kókusztej
10 dkg nádcukor 
4 tojássárgája
1 evőkanál tápiókaliszt

Elkészítés: Egy lábosban kétujjnyi vizet forralunk, majd takarékra véve a lángot gyöngyöztetjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként beleadagoljuk a keményítőt és a kakaóport, végül fokozatosan a kókusztejet. A vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, közben beleolvasztjuk az apró darabokra tört csokoládét is. Poharakba adagoljuk, és kihűtjük. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel.

Diétás tipp: Chiapuding

Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés

Hozzávalók
(4 adag):
4 púpozott evőkanál chiamag
3 ek méz
60 dkg görög joghurt
10 dkg friss gyümölcs a tetejére

Elkészítés: A joghurtot elkeverjük a chiamaggal és a mézzel. Po­harakba adagoljuk, és egy éj­szakára a hűtőbe tesszük. Friss gyümölccsel tálaljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek