Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata.
Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)
Nincs jobb annál, mint amikor a kiadós szánkózás után, bekuckózunk a meleg lakásba. Pontosabban úgy a legeslegjobb, ha közben forró levessel, szaftos hússal, ropogósra sült krumplival és remegős pudinggal kényeztetjük magunkat.
Leves: Póréhagyma-krémleves
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (4 adag):
1 nagy póréhagyma
20 dkg krumpli
1,5 l csirkealaplé
20 dkg tejföl
1 kk só
½ kk őrölt bors
2 ek olaj
A tálaláshoz:
10 dkg reszelt sajt
1 ek snidling
Elkészítés: Az olajon dinszteljük meg a felkarikázott póréhagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott krumplit is. Engedjük fel az alaplével, sózzuk meg, és fedő alatt főzzük puhára. Keverjük hozzá a tejfölt, szórjuk bele a borsot is, és botmixerrel pürésítsük a levest. Tálaláskor kínáljunk hozzá reszelt sajtot és snidlinget is.
Vegetáriánus megoldás:Rakott padlizsán
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (4 adag):
1 közepes padlizsán
2 nagy paradicsom
4 közepes krumpli
20 dkg mozarella sajt
20 dkg tejszín
1 tojás
1 tk só
1 kk őrölt bors
½ kk őrölt rozmaring
1 ek vaj
Elkészítés: Vajazzuk ki a sütőtálat. Az aljára terítsük a vékony szeletekre vágott krumplit, rá egy sor mozarellát. Egy sor vékonyra szelt padlizsán következik, majd újra mozarella, paradicsom és a tetejére újra padlizsán. Rétegenként sózzuk és fűszerezzük! A tejszínt keverjük el a tojással, és öntsük a tetejére. Szórjuk meg egy kevés morzsolt mozarellával, és 190 fokra előmelegített sütőben süssük 40 percig. Frissen tálaljuk.
Főétel:Sült oldalas
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók (8 adag):
1 kg sertésoldalas
1 fej fokhagyma
½ kg mangalicazsír
A fűszersóhoz:
1 ek tengeri só
1 tk édes pirospaprika
1 kk csípős pirospaprika
1 tk őrölt kömény
1 kk őrölt fekete bors
3 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés: Összeállítjuk a fűszersót, az oldalasdarabokat bedörzsöljük vele, és egy órára hűtőbe tesszük. Majd tűzálló tálba rakjuk, mellészórjuk a megtisztított fokhagyma gerezdjeit, végül a darabolt zsírt, majd lefedve, 160 fokos sütőben lassan zsírjára sütjük (kb. két óra). A zsírban tárolva hetekig felhasználható. Garantáltan megnyalja utána mind a tíz ujját.
Köret: Hasselback burgonya szalonnával
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (4 adag):
4 közepes burgonya
10 dkg kockázott húsos szalonna
1 kk só
1 ek petrezselyemzöld
4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés: A burgonyákat meghámozzuk, és 2 mm vastagon bevagdossuk (úgy, hogy az alsó 1 centin ne legyen bevágás, hogy egyben maradjon), és egy sütőtálba rendezzük. Megsózzuk, köré szórjuk a kockára vágott szalonnát, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük – az első 30 percre fedjük le, hogy ne égjen meg a teteje. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Desszert: Kókuszos csokipuding
Elkészítés idő: 30 perc + hűtés
Hozzávalók (6 adag):
10 dkg étcsokoládé
3 dkg kakaópor
5 dkg kókuszreszelék
6 dl kókusztej
10 dkg nádcukor
4 tojássárgája
1 evőkanál tápiókaliszt
Elkészítés: Egy lábosban kétujjnyi vizet forralunk, majd takarékra véve a lángot gyöngyöztetjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként beleadagoljuk a keményítőt és a kakaóport, végül fokozatosan a kókusztejet. A vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, közben beleolvasztjuk az apró darabokra tört csokoládét is. Poharakba adagoljuk, és kihűtjük. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg kókuszreszelékkel.
Diétás tipp: Chiapuding
Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés
Hozzávalók
(4 adag):
4 púpozott evőkanál chiamag
3 ek méz
60 dkg görög joghurt
10 dkg friss gyümölcs a tetejére
Elkészítés: A joghurtot elkeverjük a chiamaggal és a mézzel. Poharakba adagoljuk, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Friss gyümölccsel tálaljuk.