Aktuális

Profi árulja el a titkot: így főzzünk olcsó halból

Bors

Létrehozva: 2019.01.26.

<p>Az év eleje különösen rossz időszak a halfogyasztás szempontjából. Sokan inkább spórolnak, pedig bizony ilyenkor is lehet fillérekből isteni halfogásokat készíteni.</p>

Könnyű megemészteni

Többnyire a karácsony és az év eleji szűkölködés az oka annak, hogy alig eszünk ilyenkor halat. 

– Ráadásul a halak nincsenek úgy feldolgozva, mint az egyéb hústermékek, az asszonyok ódzkodnak a pucolástól, no meg a szálkától  – magyarázza a Borsnak Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. – Pedig ez a leg­egészségesebb húsféle! Ráadásul könnyen emészthető, nem fekszi meg a gyomrunkat – véli a halguru.

Ezer alatt megússzuk

Lévai Ferenc szerint az emberek csak legyintenek, ha halról van szó, mert elkönyvelik magukban: drága. – A harcsa előkészített, szeletelt vagy filézett kilóját 4–5 ezer forintért kapjuk meg a boltokban és a piacokon, míg a ponty 2–2,5 ezer forint. Ellenben a busa például nagyon olcsó és finom: már 7–900 forintért hozzájuthatunk, és kiváló fogásokat készíthetünk belőle! – ajánlja Lévai. Ez a hal nem tartozik a ma­gyar őshonos fajták közé, 1963-ban Kínából telepítették vizeinkbe.

– Sajnos Ma­gyar­or­szágon teljesen indokolat­lanul nem becsülik meg. Itthon nincs divatja, a környező országokban azonban imádják, már-már a pontynál is népszerűbb. Nagyon jól lehet szaporítani, gyorsan növő hal, remek élettani hatásokkal. Édesvízi halaink közül például ez tartalmaz legnagyobb mennyiségben omega-3 zsírsavat.

Figyelni kell a bőrére

A halguru elárulta, halászlén kí­vül mindenre alkalmas a busa. 

– Nálunk, az Aranyponty étteremben mindig szerepel az étlapon, hiszen egy könnyen feldolgozható alapanyag. Egyedül halászlét nem szabad főzni belőle, mert egy száraz húsú halról beszélünk, kevés zsiradékkal. Ezenkívül mindenre alkalmas. Az íze semleges: amibe a húst bele lehet tenni, abba a busát is. A kecsege után ebben van a legtöbb omega-3 zsírsav, amely közvetlenül az idegrendszert segíti. Ugyanúgy kell feldolgozni, mint a pontyot. Ha nem sütjük szeletbe, akkor fejtsük le a bőrét, mert az egy nagyobb példánynál erős és vastag. Amerikában egyébként busabőrből készítenek kesztyűt és más kiegészítőket.

Busás töltött káposzta (4 főre):

A busahússal hasonlóan járunk el, daráljuk le. Ugyanúgy kell készíteni, mint egy klasszikus töltött káposztát. Hogy még inkább egészségesebb ételt kapjunk, rizs helyett bulgurt, árpagyöngyöt vagy gerslit használjunk a gombócok összeállításához, ezek ugyanis gluténmentesek. Fűszerezzük. 30–35 perc alatt megfő a káposztával a halgombócunk, így nem kell a háziasszonyoknak sok időt eltölteniük a konyhában. Tejföllel tálaljuk.

Hozzávalók: 50 dkg nyúzott busafilé * 10 dkg bulgur/árpa-gyöngy/gersli * 50 dkg savanyú káposzta * 4-5 darab savanyú káposztalevél * 10 dkg kolozsvári szalonna * 2 gerezd fokhagyma * Kukoricaliszt az állaghoz * Fűszerek érzés szerint (só, bors, fűszerpaprika)* * Mangalicazsír * Tejföl a tálaláshoz

Halfasírozott busából (4 főre):

Előételnek ajánlanám, borozgatós esték mellé tökéletes. A busahúst apró lyukú darálón daráljuk át, legalább kétszer. Előtte ap­rítsuk, így biztos, hogy nem lesz benne szálka. Minden darált busaételnél így kell eljárni. Jöhet hozzá egy kisebb fej vöröshagyma. Fűszerezzük, majd mehet rá egy fél citrom leve, amely még inkább tompítja a maradék busaízt. 

A kukoricaliszttel dolgozzuk össze, érzésre, amennyit felvesz. Tehetünk hozzá kis fokhagymát, petrezselymet, majd vizes kézzel formázzunk kis gombócokat. Ezeket zsemlemorzsába forgassuk, majd forró olajban süssük ki.

Hozzávalók: 40 dkg nyúzott busafilé * 1 kisebb fej vöröshagyma * 1 kávéskanál só * 1 kávéskanál őrölt bors * Fél citrom leve * Kukoricaliszt az állaghoz * Zsemlemorzsa a panírozáshoz * Olaj 

Busával töltött paprika (4 főre):

Szintén daráljuk a busát, füszerezzük. Nem a hagyományos, paradicsomos töltött paprikáról beszélünk jelen esetben, a paradicsomot itt el kell hagyni. A halhúst paprikába töltjük, majd magvas pankómorzsába forgatunk, és úgy sütjük ki forró olajba. Köretnek grillezett zöldségeket ajánlanék, pici krumplikrokettekkel és sajtmártással. 

Hozzávalók: 4 darab közepes tv paprika * 50 dkg nyúzott busafilé * 10 dkg bulgur/árpagyöngy/gersli * 1 kisebb fej vöröshagyma * Kukoricaliszt az állaghoz * Só, bors

Panírhoz: liszt, tojás és pankómorzsa, cornflakes

Magvak a morzsába: lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag

Az olcsó hal is finom, csak tudni kell bánni vele

Amur 950–1100 Ft/kg (élő): Az egyik feltörekvő halunk egyre népszerűbb. Gyorsan nő, száraz, izmos a húsa, jó füstölni. A halászlén kívül bármi készíthető belőle. A pu­colása a pontyhoz hasonló.
Vörös szárnyú keszeg 1000–1200 Ft/kg (élő): Az egyik legszebb magyar halak egyike, nem hiába nyerte el a 2018-as év hala címet. Nem nő meg félkilósnál nagyobbra. Finom, kellemes húsa van, de bőven kell fogni belőle. Be kell irdalni és megsütni némi fűszerrel. Igazán finom!
Kárász 750–800 Ft/kg (élő): Rendkívül szapora jószág. Nehéz kiirtani, kitúrja a többi halat. Az ezüstkárász a vizek egyik parlagfüve. Nagyon finom, édesebb húsa van a keszeghez képest. 15–20 centis példányok kerülnek általában piacra. Meg kell pucolni, beirdalni, fűszerezni, és már mehet is a sütőlapra!
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek