Az egyik legjobb alapanyag az életmódváltás alatt a hal. Mégis sokan tartanak tőle, leginkább a megbújó szálkák miatt. Haltémában az egyik leghitelesebb embertől, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójától, Lévai Ferenctől kértünk „halügyi praktikákat”. Ő elsősorban a pontyra szavaz.
– Filézzük ki, irdaljuk be, majd ezután pároljuk vagy süssük meg zsiradékban! Marinálhatjuk is, talán annyi liszt nem árt. A kirántott pontypatkókat tegyük bele jó ecetes, krumplis, hagymás lébe, úgy egy napra. Ezt követően biztosak lehetünk benne: csak a nagy keresztszálkák lesznek benne, a többit az ecet mind fel fogja oldani, így örömmel falatozhatjuk a finom fogást – magyarázza Lévai Ferenc. – A másik favoritom a harcsa. Roston, egészben és filében is szenzációs. Szálka nincs benne. A titok: hagyjuk sóban állni egy kicsit, hogy átjárja, és kicsapja belőle a vizet. Tegyünk rá zöldfűszereket, és ha például natúr filét készítünk, a végén locsoljuk meg citromlével! Némi salátával, grillezett vagy párolt zöldséggel nem is kaphatnánk egészségesebb fogást. Megéri kipróbálni.
Bátran fogyasztható halak
Pisztráng – Ha lisztbe forgatva vagy bő, forró olajban megsütjük, akkor a gerincét kivéve az egész hal megehető, mert a sütés során az apró szálkák ropogósra sülnek. Fagyasztott ára: 3200-4000 Ft/kg
Ponty – Fagyasztott ára: 2400-3000 Ft/kg
Lazac – Drága, de isteni- Fagyasztott ára: 5000-7000 Ft/kg
Afrikai harcsa – Íze kevésbé karakteres. Fagyasztott ára: 2000-3000 Ft/kg
Süllő/Fogas – A gerinc kiemelése után bátran ehető. Fagyasztott ára: 5600- 6500 Ft/kg