Így február második felében még fontosak a tartalmas fogások, de már vágyunk egy kis gyümölcsös könnyedségre is. Most olyan menüt állítottunk össze, amelynek ékessége a desszert: a piskótával, zselével és krémmel gazdagított angol gyümölcskehely, a trifle.
Leves
Hozzávalók (6 adag):
20 dkg cserkész kolbász
1 nagy fehér hagyma, vékonyra szeletelve és apróra vágva
1 szárzeller, apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek friss kakukkfű
20 dkg főtt csicseriborsó, lecsöpögtetve
20 dkg főtt óriásbab, lecsöpögtetve
8 dl csirkehúsleves
1/2 csésze fehérbor
1/4 csésze olasz petrezselyem, apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
Só és bors
Elkészítés (60 perc): Karikázzuk fel a kolbászt 1,5 centis darabokra. Egy lábosban, egy kevés olívaolajon pirítsuk meg, kb. öt percig, akkor szedjük ki egy tálba. Öntsünk még olívaolajat a serpenyőbe, és szórjuk bele a felaprított hagymát és a zellert, és kevergetve hevítsük kb. tíz percig. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, és sütjük még pár percig. Akkor visszatesszük a kolbászt, és hozzákeverjük a megfőzött, lecsöpögtetett csicseriborsót és a babot. Főzzük együtt egy percig, kevergetve, amíg az olaj és a hagyma szépen bevonja a többi összetevőt. Öntsük fel a fehérborral és a húslevessel, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a petrezselymet és az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről.
Főétel
Hozzávalók (8 adag):
80 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
50 dkg paradicsompüré
1 tk só
1 kk őrölt fekete bors
1 kk őrölt bazsalikom
60 dkg pennetészta
4 ek olívaolaj
20 dkg reszelt sajt
1 ek friss bazsalikomlevél a tálaláshoz
Elkészítés (60 perc): Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a húst, és átpirítjuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket, végül a vörösbort és a sót. A bort kevergetve hagyjuk elpárologni, hozzáadjuk a paradicsompürét, és még főzzük egy rövid ideig. A tésztát közben félkészre főzzük. Egy sütőtálban vagy tepsiben összekeverjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A tányéron szórjunk rá egy kevés friss bazsalikomot is.
Desszert
Hozzávalók (6 személyre):
16 dkg babapiskóta
20 dkg narancslekvár
2 dl narancslé
½ dl narancslikőr
A zseléhez:
1,5 ek zselatinpor
80 ml víz
6 dkg cukor
3 dl narancslé
A krémhez:
4 tojássárgája
4 ek porcukor
2 ek kukoricakeményítő
2 dl tejszín
1 dl víz
1 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
A díszítéshez:
50 dkg eper
2 nagy banán
3 dl tejszínhab
Elkészítés (3 óra): Keverjük össze a narancslekvárt, a narancslét és a narancslikőrt – ezzel fogjuk locsolni az összeállításnál a babapiskótát. Készítsük el a zselét: a zselatint oldjuk fel a vízben, és óvatosan langyosítsuk, vigyázva, hogy ne forraljuk fel. Keverjük hozzá a narancslét és a cukrot, majd öntsük akkora tálba, hogy kb. 1,5 centi magas legyen, és dermesszük meg a hűtőben. A krémhez a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és a keményítővel, majd engedjük fel a vízzel és a tejszínnel. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve sűrítsük be, végül adjuk hozzá a vaníliáscukrot is, majd hűtsük ki. Mielőtt elkezdjük összeállítani, a zselét vágjuk egyenletes kockákra, az epreket vágjuk félbe, a banánt karikázzuk fel. Először a babapiskóta felét sorakoztassuk a tál aljára, majd locsoljuk meg a narancsos öntet felével. A tál oldalát rakjuk ki a felezett eprekkel, majd tegyünk belőle a piskótára is. Most jön a krém fele, majd a zselékockák. Ugyanezt ismételjük meg még egy rétegben, ezúttal banánt belerétegezve, majd tegyük a trifle-t a hűtőbe egy órára. Tálalás előtt gazdagon díszítsük tejszínhabbal a tetejét.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (25 darab):
12 dkg liszt
½ kk sütőpor
½ kk só
3 ek cukor
1 ek vaj
1 tojás
2 ek rum
1 cs vaníliás cukor
½ l olaj a sütéshez
4 ek porcukor a beszóráshoz
Elkészítés (3,5 óra): A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval. A cukorból a vajjal és a tojással keverjünk sima krémet, ehhez adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a rumot. Keverjük hozzá a krémhez kanalanként a száraz hozzávalókat, és sima tésztává dolgozzuk ki. Csomagoljuk folpackba az elkészült tésztát, és legalább két órára tegyük a hűtőbe. Vágjuk két darabra a tésztát, és mindkét gombócot sütőpapíron nyújtsuk ki 2 mm vastagra. Vágjuk kockákra, és a kockák közepébe is ejtsünk egy-egy vágást. Fóliával letakarva újra tegyük a hűtőbe egy órára, majd forró olajban süssük őket halvány aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges zsiradékot, és porcukorral megszórva tálaljuk. TIPP: Kínálhatunk hozzá pálinkával hígított, forró lekvárt is.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
A salátához:
20 dkg quinoa
1 fej lilahagyma
10 dkg magozott fekete olajbogyó
15 dkg koktélparadicsom
10 dkg morzsolt csemegekukorica
2 ek friss mentalevél
½ l csirkealaplé
1 tk só
A lazachoz:
40 dkg lazacfilé (harcsafilével is helyettesíthető)
10 dkg kukoricaliszt
1 kk só
+ olaj a sütéshez
Elkészítés (50 perc):
Diétás tipp
A diétázóknak készítsünk egyszerűsített verziót: a friss epret rétegezzük egy pohárba kevés mézzel ízesített görög joghurttal.