Forrás: Thinkstock
Az egészséges táplálkozás elképzelhetetlen a méz nélkül – egy adott életkor felett. Hány éves kortól érdemes beiktatni a gyerekek étrendjébe? – kérdeztük dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát.
– A mézben természetes módon előfordulhat a botulizmus nevű ételmérgezés okozója. Az izomgörcsöket és izombénulást okozó baktériumot a talajtól nehezen megtisztítható zöldségek és a szakszerűtlenül tartósított háztáji füstölt húsok, kolbászok és hurkák is tartalmazhatják – magyarázta.
– A kisgyermekek éretlen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a fertőzésekre. Ha a kórokozók a bélben elszaporodnak, és a bélnyálkahártyán ez a méreganyag a szervezetbe jut, a már említett súlyos tüneteket váltja ki. Egy évnél fiatalabb gyerekeknek tehát ne adjunk méz hozzáadásával készült süteményeket és mézes teát se! Semmi olyasmit, ami mézet tartalmaz. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszeripar által előállított termékek, mert a hőkezelés hatására, ami megfelelő nyomáson, megadott ideig, 120 fokon történik, ezek a baktériumok elpusztulnak.