Még ki kell használni a tavaszt megelőző hideg napokat, amikor lelkiismeret-furdalás nélkül ehetünk mennyei zsíros és cukros falatokat – a korhelyleves pedig igazi gyógyír a farsangi mulatságokat követő nehéz napokon.
Leves
Hozzávalók (6 adag):
25 dkg füstölt tarja
25 dkg füstölt kolbász
15 dkg szalonna
15 dkg csiperkegomba
40 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál keményítő
20 dkg tejföl
1 tk só
2 tk pirospaprika
1 kk őrölt bors
1 kk fűszerkömény
1 kk őrölt zsálya
2 babérlevél
3 l víz
A tálaláshoz:
10 dkg tejföl
1 csokor friss kapor apróra vágva
4 ek Erős Pista
Elkészítés (1 óra): a kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, közben megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát is. Beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd belekeverjük a kockára vágott tarját és a felkarikázott kolbászt is. Felengedjük 3 liter vízzel, beletesszük a feldarabolt savanyú káposztát és a csiperkegombát, és lassú tűzön puhára főzzük. Ezután 20 dkg tejfölt elkeverünk a keményítővel és kevés lével a levesből, majd besűrítjük vele. Tálaláskor kínáljunk hozzá tejfölt, friss kaprot és Erős Pistát is.
Főétel
Hozzávalók (6 adag):
1,5 kg sertéscsülök lebőrözve
40 dkg krumpli
2 nagy sárgarépa
2 fej hagyma
1 l barna sör
1 ek só
1 kk őrölt bors
1 kk zsálya
2 babérlevél
Elkészítés (2,5 óra): a csülökről lehúzzuk a bőrét, és egy száraz serpenyőben körbesütjük a hús minden oldalát. A sót keverjük el a borssal és a zsályával, majd alaposan dörzsöljük be vele a csülköt. Egy sütőtál alját béleljük ki a gerezdekre vágott krumplival, a felkarikázott sárgarépával és a cikkekre vágott hagymával, majd szórjuk rá a megmaradt fűszeres sót. Fektessük rá a húst, öntsük alá a sört, és lefedve, 200 fokon süssük egy órát, majd többször átforgatva, fedő nélkül még egy órát. A vele sült zöldségekkel tálaljuk.
Desszert
Hozzávalók (4 adag):
4 nagy alma
2 dl édes fehérbor
2 ek méz
1 kk fahéj
20 dkg tejszínhab
Elkészítés (30 perc): az almát vágjuk apró kockákra, és pároljuk puhára a borban. Villával zúzzuk össze, keverjük hozzá a mézet és a fahéjat. Rétegezve adagoljuk a poharakba a tejszínhabbal. Nem csak finom, mutatós is.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (20 darab):
5 nagy alma
4 dl olaj a sütéshez
A tésztához:
40 dkg liszt
4 dl tej
1 dl szénsavas ásványvíz
3 tojás
1 evőkanál cukor
½ kk só
A beszóráshoz:
10 dkg porcukor
1 kk fahéj
Elkészítés (1 óra): először keverjük össze a tészta hozzávalóit, és hagyjuk 30 percig állni, hogy kicsit besűrűsödjön. Az almákat vágjuk keresztben 1 centi vastag szeletekre, és vágjuk ki a magházat. A sütéshez forrósítsuk fel az olajat, és a palacsintatésztába mártott almakarikákat mindkét oldalon süssük aranybarnára. Papírtörlőre szedve itassuk le róluk az olajat, és forgassuk bele fahéjjal elkevert porcukorba.
Diétás tipp
Hozzávalók (4 adag):
4 nagy alma
1 ek méz
1 kk őrölt szegfűszeg
kevés víz
Elkészítés (1 óra): az almát vágjuk gerezdekre, és sütőben, 180 fokon süssük meg. Ha elkészült, kevés víz, a méz és a szegfűszeg hozzáadásával pürésítsük, és adagoljuk poharakba.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg rizs
20 dkg tofu
10 dkg kukoricakonzerv
10 dkg főtt bab
2 sárgarépa
10 dkg retekcsíra
1 avokádó
2 ek olívaolaj
2 ek lime-lé
1 kk só
½ kk őrölt bors
2 ek olaj a sütéshez
Elkészítés (40 perc): a rizst főzzük meg, és halmozzuk a tálalóedény aljára. A tofut vágjuk kockákra, és az olajon süssük aranybarnára, majd rendezzük a rizs tetejére. Halmozzuk mellé a lecsöpögtetett kukoricát, a babot, a reszelt sárgarépát, a felszeletelt avokádót és a retekcsírát. Sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg olívaolajjal és lime-lével.