Megdöbbentő tény, de minden negyedik-ötödik magyar gyerek küzd a kilókkal, túlsúlyosak. Szabad fogyókúrára fogni őket?
Sokszor nem feltétlenül arról van szó, hogy sokat eszik, nassol a gyerek. A genetika befolyásolhatja az alkatot, ugyanakkor Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője azt mondja, ez a tényező önmagában még kevés az elhízás kialakulásához.
– Sok szülő azzal vigasztalja magát, hogy a gyerek majd úgyis kinövi a duciságot, pedig ennél komolyabb dologról van szó. A gyerekeknél sem csak esztétikai probléma a kövérség, mert gyakran kíséri magas vérnyomás, cukoranyagcsere-zavar, melyből cukorbetegség is kialakulhat – magyarázza a szakértő. – Számos esetben a kilók miatt a zsíranyagcsere is károsodik, magas lehet a koleszterin- és egyéb vérzsírszintjük. Emiatt már a fiatal felnőttkorban is jelentősen növekedhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, károsodhatnak az ízületek és a gerincoszlop is – mondta a szakértő.
A gyereket nem szabad fogyókúráztatni, mert a drasztikus kalóriamegvonás bizonyos tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti a fejlődő szervezetnél. Az is nagyon fontos, hogy a szülő a hálát vagy a büntetést ne az étellel fejezze ki.
– Mutasson példát az egész család. Nehéz azt kérni a túlsúlyos gyerektől, hogy ne nassoljon, ha azt látja, hogy a vékonyabb testvér csokit eszik – teszi hozzá Emese.
A másik sarkalatos pont a mozgás. A szakember szerint óvatosan kell a sportot szóba hozni, mert ha nincs sikerélmény, akkor az lelkileg megviseli őt. Családostul járjunk biciklizni, akár az oviba, iskolába is, engedjük rollerezni, de akár a családi uszodába járás is jó program lehet.
Édes bűnbeesés megbánás nélkül
Ezek azok a finomságok, amik miatt garantáltan nem lesz lelkiismeret-furdalása, mert egytől egyig csökkentett a kalóriatartalmuk. Irány a konyha!
Hozzávalók:
0,5 kg túró
1 tojás
reszelt citromhéj
1 ek tejföl/joghurt
3 ek zabliszt
2 ek mandulaliszt
1 csomag sütőpor
édesítőszer (ki milyet használ)
A málnaöntethez:
fagyasztott málna
édesítő
A fánk hozzávalóit villával összekeverjük, majd nedves kézzel kis fánk formákat formázunk. Forró kókuszzsírban kisütjük. A fagyasztott epret edényben felfőzzük az édesítővel és a fél citrom levével.
Hozzávalók:
500 g túró
2 tojás
1 adagolókanál bármilyen ízesítésű fehérjepor
2 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál eritrit édesítő
fél teáskanál sütőpor
Az összetevőket összekeverjük, majd 180 fokon 30 percig sütjük.
Hozzávalók:
0,5 kg túró
1 kisebb citrom leve
útifűmaghéj ízlés szerint
eritrit édesítő ízlés szerint
cukormentes étcsokoládé
kókuszzsír
vaníliaaroma ízlés szerint
A túrót a citrom levével, a vaníliaaromával és az eritrittel ízesítjük, hozzáadjuk az útifűmaghéjat. Rudakat formálunk belőle. Ha nem elég lágy a túró, egy pici natúr joghurt mehet bele. A rudakat fagyasztóba tesszük, amíg a csokimáz elkészül. A mázhoz az étcsokoládét gőz felett pici kókuszzsírral megolvasztjuk. A csokit a rudacskákra csorgatjuk, majd mehet vissza a fagyasztóba, hogy megdermedjen.
Hozzávalók:
Kb. 0,5 kg édesburgonya sütve, pürésítve
5 dkg napraforgó – min. 1-2 órára beáztatva, ledarálva
18-20 szem datolya, vízzel felfőzve
1 ek chiamag, vízbe áztatva (elhagyható)
1 ek kókuszliszt + 2 tk sütőpor
2 ek burgonyakeményítő
3 púpos ek kakaó
10 dkg cukormentes étcsoki
5 ek kókuszolaj
3 tojás
2-3 tk fahéj
Az édesburgonyát 180 fokon megsütjük 35-40 perc alatt. Összekeverjük a kókuszlisztet, a sütőport, a keményítőt és a kakaót. A csokit felolvasztjuk a kókuszolajjal. A megsült, pürésített batátához adjuk a darált napraforgót, a datolyát, a chiát. Ezután jöhetnek a száraz hozzávalók és a tojások. Fűszerezzük, és végül az olajozott, lisztezett sütőformában 170 fokon úgy 35 percig sütjük. A lényeg, hogy kapjon egy kis kérget, puha maradjon a közepe, de azért átsüljön. Az öntet lehet édesített kókusztejszín vaníliával.