Aktuális

Novák: Júliustól vehető igénybe a gyermekvállalási támogatás

MTI

Létrehozva: 2019.02.11.

Nincs hitelbírálati díj, nincsenek járulékos költségek. A kormány a bankok felé térít. Állami kezességet vállalunk. A hitel ráadásul teljes egészében támogatássá is válhat – mondta a Borsnak Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a fiatal házasokra vonatkozó kedvezményes hitel lehetőségével kapcsolatban.

1.

Ennek lényege, hogy azok a 18 és 40 év közötti nők, akik első házasságukban élnek és 2019. július 1-je után gyermeket vállalnak, felvehetnek egy maximum 10 millió forintos kedvezményes hitelt július elsejétől 2022-ig bezárólag. Az, hogy a házasságot mikor kötötték, nem számít. – Az első gyermek megszületése után három évig felfüggesztjük a törlesztést. A második után újabb három évig szünetel a törlesztés, valamint a tartozás 30 százalékát elengedjük, a harmadik gyerek megszületése után pedig a kölcsön fennmaradó részét egyáltalán nem kell visszafizetni – magyarázta az államtitkár. A Borsnak hangsúlyozta: semmilyen rejtett költségtől nem kell tartaniuk a családoknak. A havi törlesztőrészlet 50 ezer forintnál nem lehet több, a futamidő körülbelül 20 év. A kedvezményes hitelt azok is igénybe tudják venni, akiknek már van gyermekük, de náluk is csak a július 1-je, valamint a hitel igénylése után született babánál lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése.

2.

Július elsejével kiterjesztik a használt lakások vásárlására is a csok mellé igénybe vehető kedvezményes hitelt. Két gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos támogatott, maximum 3 százalékos kamatozású hitelt lehet felvenni. Eltörlik a 35 milliós értékhatárt, vagyis az ennél drágább használt lakásra is lehet hitelt, illetve csok-ot kapni. Az államtitkár a Borsnak kifejtette, erre azért volt szükség, mert nagy volt rá az igény. Sokan jelezték, hogy azért nem tudnak élni a lehetőséggel, mert 35 milliónál drágább lakást vennének.

3.

Július elsejétől már a második gyermek érkezésekor csökken a fennálló jelzáloghitel-tartozás összege 1 millió forinttal, a harmadik gyermek esetén pedig 1 millió helyett már 4 millióval, minden további gyermek esetén újabb 1-1 millióval. Ez csok-hitel esetén is érvényes.

4. 

Soha többé nem kell szja-t fizetnie a keresete után annak az édesanyának, aki legalább négy gyermeket vállalt. Ezt jövőre vezethetik be. Novák Katalin lapunk kérdésére hangsúlyozta, ez azokra az anyákra is vonatkozik, akik örökbe fogadtak gyermeket. – Akkor sem törlődik ez a kedvezmény, ha már mind a négy gyerek betöltötte a 18. életévét – fejtette ki az államtitkár. Megtartják a jelen családi adókedvezmény rendszerét is, Az ál­lamtitkár azt mondta, ilyen szja-mentesség sehol a világon nincs, Magyarország az első, ahol bevezetik.

5.

Jön a nagyszülői gyed. Ezt a szülők helyett azok a nagyszülők vehetik igénybe, akik dolgoznak és vállalják, hogy maguk gondoskodnak az unokájukról. Ennek célja, hogy az édesanya is vissza tudjon menni előbb a munkahelyére, ha a családnak ez az ideális.

6.

Folyamatos a bölcsődei dolgozók képzése, jelenleg is folynak a tanfolyamok – fejtette ki a Borsnak Novák Katalin, miután ismertette, hogy a kormány 2022-re szeretné megvalósítani, hogy minden szülő, aki szeretné, bölcsődébe tudja adni a gyermekét. Ehhez 70 ezer bölcsődei férőhelyre van szükség, amelynek a megvalósítására még 20 ezer férőhelyet kell biztosítani. – Egyre magasabb a kisgyermeknevelő alapképzésre jelentkezők száma – ismertette az államtitkár.

7.

Autóvásárlási támogatást kapnak azok, akik legalább három gyermeket nevelnek. A maximálisan igényelhető támogatás 2,5 millió forint, ami új, legalább hétszemélyes autókra vonatkozik. – Ezt a pénzt nem kell kifizetniük előre a családoknak. Mi utaljuk át ezt a pénzt az autókereskedőnek. Ez az öszszeg maximum a megvett autó 50 százaléka lehet – magyarázta a részleteket lapunknak Novák Katalin. Az államtitkár kérdésre elmondta, arra is odafigyelnek, hogy egyetlen gyermekorvosi praxis se legyen betöltetlen. Novák Katalin hozzátette: a 2019-es költségvetési fedezet biztosított az új támogatások bevezetésére.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek