Forrás: iStock
Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a cink, amiből két-három grammot tud folyamatosan elraktározni. A nyomelem nélkül alaposan felborulnak a belső folyamataink. Mintegy kétszáz enzim működéséhez szükséges, emellett részt vesz a szövetek, a csontok és az izomzat felépítésében.
Annál, aki cinkhiányban szenved, fáradékonyság, levertség, súlyvesztés, koncentrációzavar, hajhullás és bőrszárazság jelentkezhet, nem beszélve a töredező körmökről. A szakértők azt tanácsolják, hogy együnk tengeri herkentyűket, halat, májat és vörös húsokat, mert ezekben rengeteg cink van. Ajánlott a brokkoli, a lencse, a csicseriborsó és a lenmag is, ami szintén remek forrás. Kevésbé köztudott, de a tojás sárgája és a kakaó is segíthet a pótlásban.