Tavaly nyomott árakon tudták csak eladni a termelők, pedig a zöldségek királynőjének is nevezik a fehér spárgát. A piacokon még ugyan ritka vendég lehet, de nagyjából két hét múlva már a szupermarketekben is megtalálhatjuk.
A napokban már elkezdték betakarítani a spárgát az egyik legnagyobb termőterületen, a Csongrád megyei Öttömös határában, ahol első alkalommal meg is ünneplik majd a szezon kezdetét. Bár június-júliusra esett a zöldségek szezonja, már korábbi fajtával dolgoznak a Spárga-Kert Kft.-nél. A cég 25 éve foglalkozik spárgával, mára az egyik legnagyobb termelővé vált, maguk végzik a tisztítást, osztályozást, csomagolást is.
– A spárga termesztése minden részében speciális, a gépektől kezdve a betakarításig, sok minden kézi munkával történik. Így eleve drága a zöldség, az önköltségi ára 7-800 forint kilónként, ezért nem lehet olcsóbb – mondta a Borsnak Seller Attila. – Tudni kell, hogy az első darabok a legfinomabbak, legzsengébbek, így azokat érdemes megvenni. Vigyázni kell arra, hogy ha nagyon akciózzák a spárgát, az már nem lesz jó, megfárad, fásabb lesz – tette hozzá a cég egyik ügyvezetője.
A termelők szerint egyébként külföldön sokkal nagyobb a kereslet, míg itthon nagyon keveset fogyasztunk belőle, hiszen nem olcsó sem a zöld, sem a fehér spárga, de évről évre egyre nagyobb a kereslet iránta. Körülbelül két hónapon át lesz majd a boltokban a magyar spárga, és mivel idén sokkal jobb volt a termés, a reális ára fél kilónként akár 1000 forint is lehet. Persze a szezon előrehaladtával lehetséges, hogy olcsóbban is hozzá lehet jutni. Aki pedig szívná a fogát az árakon, annak jó tudni, cserébe viszont ez az a zöldség, ami köszönőviszonyba sem kerül semmilyen vegyszerrel, hiszen a betakarítás után indul el a műtrágyázása, de a növényvédelem is.