Tegye fel a kezét az, aki nem csábul el a zöldségespultnál egy gigantikus, vérvörös alma láttán, vagy nem a tökéletes formájú paradicsom után nyúl először, hanem esélyt ad a pöttyösebb, kissé kókadtabb példányoknak is! Valóban nehéz nem az alapján választani, hogy melyik a legszebb. Pedig érdemes volna, ugyanis a génmódosítás vagy nemesítés során sok mindenre figyeltek a tudósok – például a színre, az ízre, a formára –, csak éppen a C-vitamin-tartalomra nem.
Most viszont génmódosítás nélkül magas C-vitamin-tartalmú zöldségek és gyümölcsök előállítása válhat lehetővé egy szegedi kutatócsoport munkájának köszönhetően. Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének tudományos főmunkatársa a Kossuth Rádió A tudomány hangjai című műsorában beszélt erről.
– Azt kutatjuk, hogy hogyan is termelődik a C-vitamin a növényben – kezdte a kutatónő, hozzátéve: a növények szabályozzák magukat, hogy mennyi vitamint termeljenek, a túl sok ugyanis káros is lehet a növényre. Nekik most azt kell megtalálni génszerkesztéssel, hogyan tudnák arra bírni a növényeket, hogy raktározzák el a megtermelt C-vitamint.
Tóth Szilvia elmondta azt is, a felszívódás hatékonyabb, élettanilag hasznosabb, ha növényekkel visszük be a szervezetbe a vitamint, így ugyanis a növények más alkotóelemei is jelen vannak – magyarázta a tudós, hozzátéve: nemesítés során a növények C-vitamin-tartalma csökkent, ez ugyanis nem volt szempont. Ám addig is, amíg a szegedi csoport valódi eredményre nem jut, nem kell lemondani a finom gyümölcsökről. Egyrészt válasszunk inkább ősi fajtákat, nem nemesítetteket, illetve válogassunk az alábbi listából, amiknek már most is extra magas a C-vitamin-tartalma.
Speciális módszer
A fény emeli a növények C-vitamin-tartalmát, ezért a szegedi kutatók nagyobb erősségű fényt és többórás megvilágítást alkalmaznak.
HOMOKTÖVIS
A homoktövis narancsszín bogyójában tízszer annyi a C-vitamin, mint a citrusfélékben, hatékony antioxidáns is. 10 dkg homoktövissel 600 mg vitamin jut a szervezetbe.
PAPRIKA
A piros fajtákat érdemes választani, akár pritaminból, akár kápiából, ez ugyanis 400 mg C-vitamint is tartalmazhat 10 dekájában.
CSIPKEBOGYÓ
Mivel a C-vitamin 40 fok felett elkezd lebomlani, ezért csipkebogyóteához a langyos áztatást válasszuk. Így 10 dkg hecsedliből 400 mg C-vitaminhoz juthatunk.
GOJI BOGYÓ
Ugyan többen is a második legvitamindúsabb gyümölcsként tartják számon, ez tévedés. A nyers gojinak 28 grammja (kb. 2 evőkanálnyi) 5,4 mg C-vitamint tartalmaz csupán.
KIVI
Egyetlen darab zöld gyümölcs 64 mg-ot is tartalmazhat, ráadásul nagyon kevés a kalóriatartalma.