<p>Ez az összeállítás kivételesen nem azzal a céllal készült, hogy egy menüben megvalósuljon (bár a medvehagyma-rajongók esetében talán ez sem túlzás), hanem azért, hogy a szezon idejére receptlehetőségeket kínáljunk.</p>
Medvehagyma-krémleves
Elkészítés: 40 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 2 csokor medvehagyma * 25 dkg cheddar sajt reszelve * 2 közepes krumpli * 1 petrezselyemgyökér * 1 kisebb vöröshagyma * 1 liter zöldségalaplé * 1 tk só * ½ kk őrölt szerecsendió * 1 ek vaj
Elkészítés: a vajon megpároljuk a feldarabolt krumplit, a petrezselyemgyökeret és a hagymát. Mikor a hagyma üvegesedik, beletesszük a felvágott medvehagymát is, és együtt pároljuk néhány percig. Amint a levelek megpuhultak, megsózzuk, felöntjük az alaplével és puhára főzzük. Turmixoljuk, beletesszük a reszelt sajtot és a szerecsendiót, s lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg a sajt teljesen felolvad. Azonnal, forrón tálaljuk.
Roston sült csirkemell medvehagymapestóval
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg filézett csirkemell * 1 kk só
A pestóhoz (kb. 20 dkg): 2 csokor medvehagyma * 1 dl olívaolaj * 5 dkg dió * 5 dkg pecorino sajt
Elkészítés: a pestóhoz egy száraz serpenyőben megpirítjuk a diót, majd egy robotgépben minden hozzávalót összekeverve simára turmixoljuk. A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk és besózzuk. Grillserpenyőben vagy grill-lapon a szeletek mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Frissen, a pestót a tetejére halmozva tálaljuk
Medvehagymás sajtfelfújt
Elkészítés: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 2 csokor medvehagyma * 6 tojás * 25 dkg reszelt cheddar sajt * 10 dkg zsemlemorzsa * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * ½ kk chilipehely * 1 ek vaj
Elkészítés: egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával. A tojásokat a sóval és a fűszerekkel habosra verjük, majd egymás után hozzáadjuk a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát, végül belekeverjük az apróra vágott medvehagymát is. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjük.