Olyan kevés pénzt adnak az étkezési almáért a kereskedők, hogy nincs értelme eladniuk a termelőknek. A kereskedő viszont busás hasznot húz a gyümölcsből.
Forrás: iStock (képünk illusztráció)
Teljes pánikban vannak a termelők, tönkrement az ősszel hűtőkamrákba eltett, evésre szánt alma. Általában ötszázalékos veszteséggel számolnak a téli tárolás során, ám idén ez helyenként a gyümölcs felét is érinthette.
Emiatt a termelők pánikszerűen adták el az almát nyomott áron, és már csak gyümölcslé lehet a termésből. Ám ez sem magyarázza azt, hogy hol marad a különbség az átlagos 280 forintos szupermarketbeli ár és a 27 forintos átadási ár között.
– Azt is lehet mondani, hogy visszaél a kereskedő a piaci pozíciójával – értékelte a helyzetet a Borsnak egy gyümölcstermesztő, Csizmadia György.
– Ha például 200 forintos akciós almával számolunk, abból 60 forintnál több nem jut a termelőnek. De a mostani 16–18 forint, az már totális veszteséget jelent – tette hozzá. Az áruházláncok általában 15–20 százalékos árréssel dolgoznak, így a tiszta hasznuk több lehet, mint a termelőé. A szakértő szerint a gazdáknak kellene a jövőben az együttműködésre koncentrálni.