Aktuális

Recept: Hogy lakjunk jól húsmentesen?

Bors

Létrehozva: 2019.03.17.

Egyre többen iktatják be életükbe a húsvét előtti negyvennapos böjtöt, sokan egészségügyi megfontolásból, mások a súlyvesztés érdekében. Bármilyen okból történik, a téli nehéz ételek és a mozgáshiány után felüdülést jelentenek szervezetünknek a könnyen emészthető, húsmentes fogások. Azt a tévhitet pedig, miszerint „hús nélkül nem lehet jóllakni” az alábbi menüvel szeretnénk eloszlatni.

Leves

Spenótos medvehagyma-krémleves 

Elkészítés: 50 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 400 g leveles spenót * 1 csokor medvehagyma * 5 db főtt kemény tojás * ½ l tej * 2 dl tejszín * 50 g reszelt parmezán * 2 ek olívaolaj * 1 kk só * 1 kk kakukkfű * 1 kk őrölt fekete bors 

Elkészítés: az olívaolajon megfonnyasztjuk a megmosott és lecsöpögtetett spenótot és medvehagymát – tépkedjük előtte kis darabokra, hogy egyszerűbb legyen. A megdinsztelt spenótot, medvehagymát, a főtt tojásokkal és a tejjel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a sót és a fű­szereket, s együtt felforraljuk. A tá­nyéron szórjuk meg reszelt parme­zánnal. 

Főétel

Lencseburger

Elkészítés: 1,5 óra

Nehézség: * * * * 

Hozzávalók (8 adag): 100 g zöld lencse, megfőzve * 100 g vörös lencse, megfőzve * 100 g barna lencse, megfőzve * 100 g zöldborsó, megfőzve * 1 hagyma, kockázva * 5 gerezd fokhagyma, finomra reszelve * 5 centis gyömbér, reszelve * 1 piros csili, felkockázva * 50 g pirított kesudió, durvára vágva * ½ csokor koriander, apróra vágva * 1 csokor menta, apróra vágva * 2 ek currypor * 2 ek őrölt kömény * 2 ek őrölt koriander * 1 tk csilipehely * 2 tojás, enyhén felverve * 50 g csicseriborsóliszt 

A tálaláshoz: 100 g majonéz * 1 tk narancshéj * 1 csokor friss korianderzöld

Elkészítés: keverjük össze a fasírt hozzávalóit, és formázzunk belőle pogácsákat. Egy serpenyőben hevítsünk fel 5 evőkanál olajat, és süssük át őket mindkét oldalon, majd tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük még 15 percig. Tálaláskor kínáljunk hozzá zöldfűszerekkel ízesített majonézt, és apróra vágott korianderzöldet. 

Köret

Cukkinis tészta

Elkészítés: 45 perc

Nehézség: * * 

Hozzávalók (6 adag):  3 kis cukkini * 1 csokor zöldhagyma * 10 friss bazsalikomlevél * 1 gerezd fokhagyma * 250 g teljes kiőrlésű Fusilli tészta * 8 dl víz * 150 g tejszín * 50 g reszelt parmezán sajt * ½ dl száraz fehérbor * 4 evőkanál olaj 

Fűszerek: 1 tk tengeri só * ½ kávéskanál csombor, fehér bors, kakukkfű * 1 késhegynyi őrölt szegfűbors és szerecsendió 

Elkészítés: a zöldhagymát felkarikázzuk, és a fehér részét a zúzott fokhagymával megpirítjuk az olajon. Hozzáreszeljük a 2 cukkinit, addig pirítjuk, míg a cukkini összeesik. Aláöntjük a bort, és hagyjuk, míg az alkohol elpárolog. Megsózzuk, fűszerezzük, és beletesszük a száraz tésztát, felöntjük a vízzel, és lefedve főzzük 8 percig. Serpenyőben enyhén megpirítjuk a mandulát. Apróra vágjuk a maradék 1 cukkinit, a bazsalikomleveleket és a hagyma zöld szárát. Öt perc után belekeverjük a tejszínt, a főzés végén a parmezánt, a felvágott cuk­kinit, bazsalikomot és zöldhagymát.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek