Egyre többen iktatják be életükbe a húsvét előtti negyvennapos böjtöt, sokan egészségügyi megfontolásból, mások a súlyvesztés érdekében. Bármilyen okból történik, a téli nehéz ételek és a mozgáshiány után felüdülést jelentenek szervezetünknek a könnyen emészthető, húsmentes fogások. Azt a tévhitet pedig, miszerint „hús nélkül nem lehet jóllakni” az alábbi menüvel szeretnénk eloszlatni.
Spenótos medvehagyma-krémleves
Elkészítés: 50 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 400 g leveles spenót * 1 csokor medvehagyma * 5 db főtt kemény tojás * ½ l tej * 2 dl tejszín * 50 g reszelt parmezán * 2 ek olívaolaj * 1 kk só * 1 kk kakukkfű * 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: az olívaolajon megfonnyasztjuk a megmosott és lecsöpögtetett spenótot és medvehagymát – tépkedjük előtte kis darabokra, hogy egyszerűbb legyen. A megdinsztelt spenótot, medvehagymát, a főtt tojásokkal és a tejjel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a sót és a fűszereket, s együtt felforraljuk. A tányéron szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Lencseburger
Elkészítés: 1,5 óra
Nehézség: * * * *
Hozzávalók (8 adag): 100 g zöld lencse, megfőzve * 100 g vörös lencse, megfőzve * 100 g barna lencse, megfőzve * 100 g zöldborsó, megfőzve * 1 hagyma, kockázva * 5 gerezd fokhagyma, finomra reszelve * 5 centis gyömbér, reszelve * 1 piros csili, felkockázva * 50 g pirított kesudió, durvára vágva * ½ csokor koriander, apróra vágva * 1 csokor menta, apróra vágva * 2 ek currypor * 2 ek őrölt kömény * 2 ek őrölt koriander * 1 tk csilipehely * 2 tojás, enyhén felverve * 50 g csicseriborsóliszt
A tálaláshoz: 100 g majonéz * 1 tk narancshéj * 1 csokor friss korianderzöld
Elkészítés: keverjük össze a fasírt hozzávalóit, és formázzunk belőle pogácsákat. Egy serpenyőben hevítsünk fel 5 evőkanál olajat, és süssük át őket mindkét oldalon, majd tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük még 15 percig. Tálaláskor kínáljunk hozzá zöldfűszerekkel ízesített majonézt, és apróra vágott korianderzöldet.
Cukkinis tészta
Elkészítés: 45 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag): 3 kis cukkini * 1 csokor zöldhagyma * 10 friss bazsalikomlevél * 1 gerezd fokhagyma * 250 g teljes kiőrlésű Fusilli tészta * 8 dl víz * 150 g tejszín * 50 g reszelt parmezán sajt * ½ dl száraz fehérbor * 4 evőkanál olaj
Fűszerek: 1 tk tengeri só * ½ kávéskanál csombor, fehér bors, kakukkfű * 1 késhegynyi őrölt szegfűbors és szerecsendió
Elkészítés: a zöldhagymát felkarikázzuk, és a fehér részét a zúzott fokhagymával megpirítjuk az olajon. Hozzáreszeljük a 2 cukkinit, addig pirítjuk, míg a cukkini összeesik. Aláöntjük a bort, és hagyjuk, míg az alkohol elpárolog. Megsózzuk, fűszerezzük, és beletesszük a száraz tésztát, felöntjük a vízzel, és lefedve főzzük 8 percig. Serpenyőben enyhén megpirítjuk a mandulát. Apróra vágjuk a maradék 1 cukkinit, a bazsalikomleveleket és a hagyma zöld szárát. Öt perc után belekeverjük a tejszínt, a főzés végén a parmezánt, a felvágott cukkinit, bazsalikomot és zöldhagymát.