Forrás: istock
Még mindig nagy kérdés, hogy megmossuk és beáztassuk-e a rizst főzés előtt. Ez attól is függ, hogy mit szeretnénk készíteni. Ha köretként tálaljuk, akkor mindenképp mossuk át a szemeket legalább kétszer, hogy minden szennyeződés és felesleges zsír is lejöjjön. Ezzel nemcsak tisztább lesz a köret, de a végén kevésbé fog összeragadni.
Ha olyan ételt készítünk, amelynek pont az a lényege, hogy összeálljon – például a rizsfelfújt –, akkor a kosz miatt elég, ha csak egyszer mossuk át, és már mehet is a lábosba. Ha tökéletes rizst szeretnénk az asztalra tenni, fajtától függően áztassuk be. A fehéret legalább negyedórán át érdemes vízben pihentetni, míg a barnának több idő kell. Utóbbit egy egész éjszakán át is áztathatjuk, hogy gyorsabban puhuljon, és még finomabb legyen.