<p>Egy jó háziasszony tisztában van az élelmiszerek tulajdonságaival. Hamarosan a tojásé lesz a főszerep, ezért nem árt pár hasznos trükkel tisztában lenni.</p>
Forrás: iStock
Ha törik, ha nem
Soha többé nem kell azon aggódnunk, hogy főzés közben megreped a tojás héja és kitüremkedik alóla a fehérje. Ehhez két praktika is rendelkezésünkre áll. Ha egy tűvel óvatosan kilyukasztjuk a tojás alját, elejét vehetjük a bajnak. A másik megoldás még egyszerűbb: borítsunk egy fél evőkanálnyi sót a főzővízbe. A só akkor is jó szolgálatot tesz, ha a padlóra ejtettünk egy tojást: szórjuk be vele gazdagon, úgy könnyebb feltakarítani.
Tálba vele!
Könnyen megállapíthatjuk a tojás frissességét, ha egy nagy tál vízbe tesszük. Amennyiben fekve lesüllyed az aljára, bátran használhatjuk, ha állva merül a tál fenekére, akkor már csak kemény tojásként ajánlott mielőbb megenni. Abban az esetben viszont, ha a víz színén úszik, dobjuk ki, mert fogyasztásra már alkalmatlan.
Főtt vagy nyers?
Előfordul, hogy a főtt tojások közül nem mind fogy el, a maradék pedig bontatlanul visszakerül a nyersek közé. Egy egyszerű módszerrel könnyen, feltörés nélkül eldönthetjük, melyik tojás ehető azonnal és melyik nem. Fogjuk meg az egyik példányt, fektessük az asztalra és pörgessük meg. Ha nem a középpontja körül forog, hanem összevissza kacsázik, akkor nyugodtan pucolhatjuk és szeletelhetjük is: megtaláltuk a kemény tojást.