Finomak, de elfogyasztásuk után nem sokkal úgy érezzük: még a szöget is megennénk a falról, sőt ingerlékenyek, feszültek leszünk. Ön tudja, mely élelmiszerek vannak ránk ilyen hatással? Schobert Norbert segít eligazodni!
Forrás: Móricz István
Chips és sós mogyoró
Amíg ezeket mértékkel fogyasztjuk, addig nincs baj, viszont a túlzott sófogyasztás nem jó, mert a szervezet könnyen kiszáradhat. A kutatók már azt is bebizonyították, hogy minél több sós nasit eszünk, annál jobban fogjuk kívánni ezeket az ételeket. A mesterséges ízfokozók annyira feldobnak bennünket, hogy amint elfogy a zacskó, rögtön fellép a hiányérzet, azzal pedig az ingerlékenység.
Reggeli gabonapehely
Amellett, hogy cukrosak, nagyon kevés bennük a rost és fehérje, ami táplálná a szervezetet. Pedig ez a két anyag elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy jól induljon a napunk, és egész nap energikusak legyünk. Ennél nagyobb hibát követünk el, ha a reggelizőpelyhet zsírszegény tejbe tesszük bele, ugyanis így még a minimális zsírtól is megfosztjuk a szervezetünket. Az éhező test pedig nem tud jól teljesíteni, emiatt ingerlékenyek, idegesek lehetünk.
Finomított helyett természetes
A fitneszguru szerint a legjobb, ha a finomított élelmiszerek helyett nyers vagy párolt zöldségeket, húsokat, tojást, sajtokat és natúr joghurtot eszünk. Ezek sokkal lassabban emelik meg a vércukrunkat, emiatt jobban eltelítenek, mint az édes, cukros dolgok, és sokkal egészségesebbek is. A rost-, fehérje- és zsírtartalmuk révén pedig minden olyan anyagot megadnak a testünknek, amelyek szükségesek a boldog, kiegyensúlyozott fizikai léthez.
Ízesített italok
Minden feldolgozott étel vagy ital, amelyben cukor van, nagyban befolyásolja a közérzetünket. Bár sokan úgy gondolják, hogy ez egyfajta boldogsághormon, csak addig érezzük ezt a jókedvet, amíg el nem fogy. Ezután jön a levertség, a hangulatingadozás, és a depresszió, ami a hirtelen lezuhanó vércukorszint miatt jelentkezik.
Zab
Sok fogyókúrázó ezt eszi, mégis az egyik legnagyobb étvágycsináló és hizlaló étel a zab. Schobert Norbi szerint nem véletlen, hogy az állatokat is ezzel a növényi maggal hizlalják. – Azért leszünk tőle éhesebbek, mert a vércukrot hirtelen megemeli, amire a szervezetünk gyors inzulintermeléssel válaszol. Ez az anyag sokkal jobban visszanyomja a vércukrunkat, mint amilyen szinten az éhség előtt volt, ezért fog még jobban korogni a gyomrunk, ha zabot eszünk – magyarázta a fitneszguru, aki elmondta azt is, hogy a zab nincs benne a világ top 10 legegészségesebb étele között.
Gyümölcslé
Ön is gyümölcslével kezdi a napot? Akkor ne csodálkozzon, hogy ha később még éhesebb lesz! Ennek az az oka, hogy nincs bennük rost, emiatt csak a vércukrunkat emeli meg. – Nagyon gyors felszívódásúak és heves inzulinválaszt eredményeznek, emiatt alakul ki az éhség, sőt az ingerlékenység is – magyarázta az okokat Schobert Norbert.