Aktuális

Sertéssel együtt finom a káposztába töltött bárány

Bors

Létrehozva: 2019.04.20.

Sok család ünnepi asztalára felkerül a bárány, amiből nem csak sültet lehet készíteni. A raguleves és a bárányos töltött káposzta is isteni.

Forrás: iStock

Szendrei Bence: Rizs helyett gersli vagy bulgur

Igaz, hogy a töltött káposztáról mindenkinek a karácsony jut eszébe, de bárányhússal máris húsvétivá varázsolhatjuk az ételt.

– Az alapja teljesen ugyanaz, mint a sima töltött ká­posztának, a különbség csak annyi, hogy nem sertést, ha­nem darált bárányt kell beletölteni a káposztába. Ha túl erősnek érezzük a bárányt, keverhetjük sertéshússal is, így nem lesz olyan erős íze az ételnek. Rizs helyett gerslit vagy bulgurt is szoktam használni, viszont arra figyelni kell, hogy ezeket a betöltés előtt kicsit elő kell főzni.

– A fűszerezés a szokásos: só, bors, fokhagyma. Én leginkább a kapros verziót szeretem, ami azt jelenti, hogy a darált húsos keveréket alaposan megszórom friss kaporral, és úgy töltöm meg a savanyú káposztaleveleket. Tehetünk alá füstölt húst is, és mehet a lábasba vagy akár a sütőbe – mondja a szakács.

Bárányos csorbaleves 

Először a báránycsontból készítsünk egy alaplevet, a tiszta, felkockázott húsból pedig indítsunk el egy pörköltalapot. Ezt a húst kell majd felönteni az alaplével.

Amikor már nagyjából megfőtt, mehetnek bele a zsenge zöldségek, mint például  karalábé, répa, fehérrépa, zeller és sok zöldborsó. Ezután mehet bele a tejszín és a citrom, így egy kicsit ragusabb lesz a levesünk, viszont ha kihagyjuk a sûrítést, akkor számoljunk azzal, hogy a bárány íze miatt erősebb lesz az étel.

Buday Péter: Egy napig álljon a hús

A szakács szerint a báránysült az egyik legjobb dolog, ami az ünnepi asztalra kerülhet.

– A jó báránysülthöz érdemes már egy nappal előbb befűszerezni a húst. Ehhez kell készíteni egy pácot, amihez bors, pár darab mentalevél, rozmaring, bazsalikom és olívaolaj kell. Ezt összekeverem, majd alaposan bekenem vele a húst, aztán egy sütőpapírba csomagolva hagyom egy napig állni a hűtőben. Sütés előtt előmelegítem a sütőt 190–200 fokra. Amíg melegszik, felvágom a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát, amiket majd a hús alá teszek. Ezekkel megágyazok a tepsiben, meglocsolom még egy kis zsiradékkal is, majd ráteszem a bepácolt bárányt.

– Körülbelül 50–60 perc alatt készre sütöm, közben a saját szaftjával locsolgatom, hogy ne száradjon ki. Akkor jó, ha a hús belseje szép rózsaszín! Mindig vékonyra szeletelem, mert akkor mutat szépen a tányéron. A tepsiben ma­radt szaftot sosem dobom ki, mivel nagyon finom mártást lehet belőle csinálni. Felteszem egy lábosba főni, majd öntök rá körülbelül fél deciliter fehérbort és egy nagyon kevés vizet is. Ha felforrt, leszűröm, majd felrakom megint főni. Ebbe csipkedek bele kézmeleg vajat, ami szépen besűríti a mártást. A báránysült mellé istenien illik! – vallja a séf. 

Tudta?

Sokan azért nem szeretik a bárányt, mert faggyúíze van, viszont ezt elkerülhetjük, ha a húst a darálás előtt alaposan lehártyázzuk, és a faggyút is leszedjük, amennyire tudjuk.

Schobert Norbi: Pezsgővel finom az Update bárány 

A francia bárányragu amellett, hogy finom és laktató, csak 9 pontot ér a Norbi Update Űrhajós diétában, ezért remek választás az ünnepi asztalra.

– 50 dekagramm vajon megpirítok 1 fej apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Ehhez adom hozzá a felvágott sárgarépát, a felkockázott zellert, a petrezselyemgyökeret, és ezeket is összepirítom. Erre jöhet a kockára vágott báránycomb vagy báránylapocka, 1 tasak Update pizzaszószalap és 1 tasak Update gombakrémlevespor, amik egyben ízesítik és sûrítik is a levest.

– Felöntöm 4 deciliter vízzel és másfél deciliter pezsgővel, ami még jobb ízt fog neki adni. Beledobok 1-2 babérlevelet, sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem, majd kis lángon, fedő alatt puhára főzöm – adja meg a receptet Norbi.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek