A sonkát, a tojást vagy a kalács hozzávalóit mindenki fejben tartja, de ha ezeknél különlegesebb menüvel szeretnénk meglepni a családot és a hozzánk érkező vendégeket, érdemes egy kicsit előre gondolkodni, és időben összeállítani a recepteket és a bevásárlólistát. Íme, a mi húsvéti kedvenceink!
Leves
Hozzávalók (4 adag):
1 póréhagyma
2 csokor petrezselyem
1 ek friss tárkony
10 dkg húsvéti sonka
8 dkg vaj
5 dkg liszt
1 l húsleves
1,5 dl fehérbor
3 dl tejföl
½ kávéskanál szárított tárkony
Elkészítés (30 perc): A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a húslevessel és a borral, beletesszük a karikára vágott póréhagymát, majd felforraljuk. A tejföllel, sóval, borssal, szárított tárkonnyal és egy csipet cukorral ízesítjük. A zöldfűszereket apróra vágjuk és a levesbe keverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányérba szedjük a feldarabolt sonkát, erre merjük rá a levest.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg báránycomb
5 gerezd fokhagyma
4 fej lilahagyma
3 szál rozmaring
1 citrom
1 ek olaj
1 tk só
Elkészítés (120 perc+pácolás): A báránycombot tűzdeljük meg a fokhagymával: szúrjuk fel a húst több helyen, és a résekbe dugdossuk bele a meghámozott és hosszában négy részre vágott fokhagymadarabokat. A felaprított rozmaringot, a lereszelt citromhéjat, a citrom levét keverjük össze az olívaolajjal, majd dörzsöljük be vele a húst. Tegyük egy légmentesen záródó dobozba, és két órát hagyjuk állni a hűtőben. Mikor kivesszük a pácból, sózzuk meg. Helyezzük egy tepsibe, szórjuk köré a feldarabolt lilahagymát, és fóliával fedjük le. Kétszáz fokra előmelegített sütőben, lefedve süssük egy órát, majd fedő nélkül, többször átforgatva, a szaftjával meglocsolva még fél órát.
Köret
Hozzávalók (4 adag):
20 dkg kuszkusz
15 dk vörös cékla levelével együtt
15 dkg sárga cékla levelével együtt
15 dkg kecskesajt
1 csokor petrezselyem
½ liter zöldség alaplé
4 ek extra szűz olívaolaj
1 ek citromlé
Elkészítés (50 perc): Az alaplét felforraljuk, majd egy légmentesen záródó edényben leforrázzuk vele a kuszkuszt, és félretesszük, míg magába szívja. A céklákat megmossuk, négy darabra vágjuk és a szárával együtt megpároljuk. Ha elkészült, apró darabokra vágjuk. A petrezselymet és a céklaleveleket vékonyra szeleteljük. A kuszkuszt villával átkeverjük, hogy peregjenek a szemek. Összekeverjük a darabokra vágott, megpárolt céklával, a petrezselyemmel és a céklalevelekkel. Meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és tálalás előtt egy órára tegyük a hűtőbe.
Desszert
Hozzávalók (12 darab):
A tésztához:
40 dkg liszt
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 egész tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
20 dkg marcipánmassza
1 dl tej
5 dl tejszín
5 dkg porcukor
Elkészítés (90 perc): Ez valójában a „svéd fánk”, amit vízkereszttől húsvétig előszeretettel fogyasztanak: egy kelt tésztából készült édes zsemle, tejszínnel és marcipánkrémmel töltve. Langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a megolvasztott vajat, végül a tojást és az átszitált lisztet. Gyúrjuk össze, és hagyjuk kelni meleg helyen 30 percig. Ezt követően gyúrjuk át, sodorjuk rúd formájúra – ezt vágjuk fel 12 egyenlő részre, és formázzunk belőle gömböket. Hagyjuk még fél óráig kelni, majd tojással kenjük meg a tetejét, és 220 fokos sütőben 10–12 perc alatt süssük aranybarnára. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. A töltelékhez reszeljük le a marcipánt, és a langyos tejet apránként hozzácsurgatva krémesre keverjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A kihűlt zsemlék tetejét levágjuk. A belsejükből egy kis tésztát kikanalazunk és hozzákeverjük a marcipánmasszához. A masszát visszatöltjük a zsemlékbe. A habot habzsákba töltve a marcipános töltelék tetejére nyomjuk, majd rátesszük a tetejüket. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Uzsonna
Hozzávalók (12 adag):
1 kg hosszúkás fehér kenyér
25 dkg krémsajt
15 dkg füstölt lazac
3 főtt tojás
15 dkg uborka
15 dkg koktélparadicsom
3 db hónapos retek
5 dkg snidling
Elkészítés (30 perc+fagyasztás): A kenyér héját levágjuk, a tésztát pedig tortaszerűen lapokra szeleteljük. A krémsajt felét félretesszük a bevonathoz, a másikat összekeverjük a darabokra vágott főtt tojással, és turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Megtöltjük a tortát: minden lapot megkenünk a tojásos sajtkrémmel. Felváltva töltsük bele a lazacszeleteket és a vékonyra vágott uborkát. Kívül vonjuk be sajtkrémmel. A tetejére halmozzunk félbevágott koktélparadicsomot és vékonyra szelt retket, az oldalára körben ragasszunk snidlingszálakat. A tetejére díszítésképpen szórhatunk még apróra vágott snidlinget vagy bazsalikomleveleket.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg vaníliás porcukor
10 dkg akácméz
2 vaníliarúd
6 dl tej
2,5 dl vodka
reszelt citromhéj
Elkészítés (25 perc+1 hét állás): Első lépés: felforraljuk a tejet. A vaníliarudak belsejét kikaparjuk, és a felforralt tejbe tesszük a reszelt citromhéjjal együtt, majd hagyjuk kihűlni. Félúton belekeverjük a mézet. Az öt tojássárgáját simára keverjük a vaníliás porcukorral együtt (egyszerű dolog: a két vaníliarudat tegyük a porcukorba előzőleg 24 órára), hozzáöntjük a vodkát és a kihűtött, leszűrt mézes-vaníliás tejet. Üvegekbe tesszük, és hűtőben tároljuk. Egy hét múlva lesz igazán jó!
Bors Vasárnapi MagazinMikó István interjú ð¥ A SzabadkÅművesek ð¥ Tippek frontérzékenyeknek ð¥ Húsvéti báránysült ð¥ 50 000 Ft-os nyerÅ rejtvényð Csak a Bors Vasárnapi Magazinban!
Közzétette: Borsonline - Bors Szórakoztató Napilap â 2019. április 12., péntek