Aktuális

Tűzijátékkal ugratta unokáit Páger Antal

Fái

Létrehozva: 2019.04.11.

Pusztító esőt ígértek aznap délutánra, amikor a színészlegenda hagyatékát unokái átadták a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A felhőszakadás elmaradt, sőt még a nap is kisütött Téni bácsi emlékére.

Páger Antal unokái, Gyarmathy Krisztina, Beatrix és Antal a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményének, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményének ajándékozták nagypapájuk, a legendás színész kultúrtörténeti kincseit.

– Felemelő érzés, hogy ilyen nagyszabású ünnepség keretében kerül a múzeumba a nagypapánk hagyatéka – mondta meghatottan Gyarmathy Antal, a művész fiúunokája. – Részünkről ez nemcsak kedves gesztus, hiszen akkora anyagról beszélünk, amit mi nem tudtuk volna átnézni, feldolgozni, értelmezni. Háromezer fényképről, több tucat levélről, filmekről, szövegkönyvekről, grafikákról beszélünk. Ez a nagypapám és a nagymamám, Szilágyi Bea közös hagyatéka.

Ők elválaszthatatlanok voltak egymástól, a hagyatékot is együtt kell kezelni. Személyes tárgyakat természetesen emlékként megtartottunk. Nekem a festményei a legkedvesebbek. Nagyon szépek, és annyi szeretet, öröm árad belőlük, hogyha szomorú vagyok, és rájuk nézek, jókedvem lesz.

Páger Antalnak két leánygyermeke volt. Krisztina, Beatrix és Antal az idősebbiknek, Juditnak a gyermekei. Édesanyjuk öt évvel ezelőtt meghalt, így csak ők hárman maradtak.

Téni bácsi, ha megbocsátasz

A Páger Antal-színészdíjat Makó város alapította, és minden évben átadják az arra érdemesnek. Az elsőt 2002-ben Halász Judit kapta, az utolsót idén Hegyi Barbara. A két színésznő, és Hegedűs D. Géza is részt vett az ünnepségen, és megemlékezett Págerről, vagy ahogy mindenki hívta, Téni bácsiról.
– Téni bácsi, ha megbocsátasz nekünk onnan fentről, ezt elmesélem – kezdte Halász Judit. – Egyszer jóval előadás előtt bent ült a büfében, nagyon elgondolkodott, nem beszélt senkivel, csak nézett maga elé. Kérdeztük: Téni bácsi, baj van? Azt válaszolta: „Á fiam, semmi baj, csak tudod, ma reggel megint megnéztem Az orvos halálát – ez egy film, amiben ő a főszereplő –, és nem tudok szabadulni a hatásom alól.” Ezt mi megértettük.
Hegyi Barbara Az elveszett Paradicsom című filmben, főiskolásként játszott vele. A színésznőt akkor csak az izgatta, hogy a hangja miatt el akarták tanácsolni a pályáról.
– Amikor megtudta, hogy mi a fő görcsöm, hogy miért vagyok a feladat nagyságán túl is betojva, azt mondta: „Ugyan, édes fiam, én is rekedt vagyok, és látod, mégis itt vagyok!” Hegedűs D. Géza első közös tévéfilmjükben Páger unokáját játszotta, és meghatotta, ahogy Téni bácsit szerette a felesége.
– Emlékszem, Dunabogdányban is forgattunk, Bea néni végig mellette volt, ápolta, óvta. Amikor nem volt „akcióban”, Bea néni jött egy termosszal, pléddel, betakarta Téni bácsi hátát, aki koncentrált, hogy a következő jelenetre a lehető legmagasabb szinten készen álljon.

– Nagypapámnak két családja volt, a vér szerinti és a színházi kollégák. Sosem láttam idegesnek, pedig hárman voltunk gyerekek, és az nem kis ricsajjal jár. Nem lehetett könnyű neki. A ruhánkat, cipőnket mindig szanaszét dobáltuk, ezért néha megrovásban részesített. Nagyon játékos volt velünk, augusztus huszadikán például eljátszotta, hogy a tűzijátékot csak nekünk, az unokáinak rendezik. Mikor mondtuk, hogy nagypapa, ez messze van, mondta, hogy rendben van, felhívja a tűzijátékbizottságot, hogy jövőre közelebb legyen. Esténként mindig úgy fejeződött be a nap, hogy a három unoka átment hozzá a nappaliba, és megölelt minket. Mindig megkérdezte, tudjuk-e, miért kapjuk? Tudjuk, mert szeretsz. Ebből lehet látni, mennyire fontosak voltunk neki, mennyire szeretett minket. Nyomot hagyott az életünkben, és még mindig velünk van.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek