Aktuális

Feldobja a házi szamócaszörpöt az aromás rozmaring

Címkék
egészség

B. B. A.

Létrehozva: 2019.05.25.

Bár a május inkább áprilisra sikeredett, talán nem marad el az idei nyár, és azért lesz mit eltenni befőttként, lekvárként – vagy éppen szörpként. A sort aktuálisan a szamócával és a bodzával indíthatjuk.<br />

Az orvosok szerint naponta legalább másfél liter vizet (esetleg teát vagy gyümölcslevet) kell meginnia egy felnőttnek, de valljuk be, az em­berek többsége intenzívebb ízélményre vágyik.

Mégis érdemes elkerülni a cukros üdítőket, amikkel szemben jó alternatíva lehet a házi készítésű szörp. Ezekben ráadásul a cukor is kiváltható mással.

Mézzel is édesíthetünk

Minden gyümölcsre igaz, hogy akkor a legérettebb és legédesebb, amikor szezonja van. Marton Adrienn séf szerint ezt most jól ki lehet használni a földieper- vagy a bodzaszörp készítésénél.
– Aki nem szeretne sok cukrot a szörpbe, annak most érdemes házilag készíteni a szezonális gyümölcsökből. A bennük lévő gyümölcscukor jóval egészségesebb, mint a finomított fehér cukor, amiből így ilyenkor, a szezonban kevesebb kell a szörpbe. Ha valaki egyáltalán nem szeretne cukrot használni, helyettesítheti agavéval vagy mézzel. Ugyanolyan finom ízt lehet elérni velük – mondta a Borsnak.

Marton Adrienn rozmaringos földieperszörpje

Hozzávalók: 300 g földieper, 100 g hársfaméz, 2 szál rozmaringág, fél citrom leve, szóda vagy ásványvíz.
Elkészítés: az eper szárát leszedjük, majd alaposan megmossuk, és aprítógép segítségével összeturmixoljuk.
Az eperpépet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, reszelt héját és a rozmaringágat. Felforraljuk, majd lefedve két órán keresztül állni hagyjuk. A pépet átszűrjük, és amikor teljesen kihűlt, szódával vagy ásványvízzel hígítva, citromszeletekkel
kínáljuk.

A Bors tippjei

l A rebarbaraszörphöz jól passzol a fahéj is, valamint valamilyen piros gyümölcs, ugyanis egy idő után elveszíti a színét. A piros bogyós gyümölcstől azonban szép élénkvöröses lesz. Ezek a bogyós gyümölcsök lehetnek akár mélyhűtöttek is.
l Miután beleöntöttük a felforrt szörpöt egy üvegbe, és rátettük a tetejét, azonnal fordítsuk fejre öt percre! A forróság sterilizálja a kupakot és a palackban lévő levegőt, így tartósítószer nélkül mehet be a spájzba a szörp.
l Egy finom földieperszörphöz tökéletesen passzol a pezsgő. Csak öntsünk egy keveset a szódával elkészített szörphöz!

Paradicsomot a málnába!

Sokan azért is készítenek otthon szörpöt, mert szeretnek különböző kombinációkkal kísérletezni. Így van ezzel Marton Adrienn is. Az egyik jól bevált receptje például a szamócaszörp rozmaringgal megspékelve.
– Mivel a rozmaring fás szárú fűszernövény, a végén ki kell venni, de az íze a szörpben marad. Ezt a folyamatot nevezzük a konyhában fúziónak – magyarázta a séf, aki nem riad vissza attól sem, hogy koktélparadicsommal dobja fel a málnaszörpöt. – Sokan nem gondolnák, de a málna és a paradicsom nagyon izgalmas párosítás, főzetük fantasztikus ízkombinációt produkál. A rebarbarával már más a helyzet. Szintén finom, de ha valaki először áll neki otthon szörpöt főzni, lehetőleg ne ezzel kezdje, mert hamar elmehet tőle a kedve.
A rebarbarát ugyanis nagyon sokáig kell főzni. Hasonlóan viselkedik, mint a fehér spárga. Lehet bodzával kombinálni, de ha nincs sok ideje az embernek, akkor inkább ne kezdjen hozzá!

Kaldeneker György bodzavirágszörpje

Hozzávalók: 30-45 bodzavirágtányér, 3 citrom, 3 kg kristálycukor,
30 szem citrompótló.
Elkészítés: tegyük a bodzavirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje! A virágokat nem kell megmosni, mert sok ízanyagot veszítünk el vele. Dobjuk bele a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd tegyünk a fazékra fedőt! Legalább egy napig hagyjuk így ázni a bodzát! Másnap sűrű szövésű anyagon szűrjük át, a levet öntsük egy nagy fazékba! Adjuk hozzá a citrompótlót, a cukrot, és forraljuk fel! Még forrón töltsük üvegekbe, és miután jól lezártuk, tegyük száraz dunsztba! Hideg vízzel hígítva és egy friss mentalevéllel fogyaszthat

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek