<p>A tarja a sertés legsokoldalúbban felhasználható, és méltán az egyik legnépszerűbb része: az állat nyakhúsa, amiből a legszaftosabb ínyencségek készíthetők. Egészben és szeletben is süthető, zsírtartalmának köszönhetően nem szárad ki, és a fűszerezése is jól érvényesül. Ha száraz pácot használunk, érdemes rövid ideig érlelni a húst, hogy igazán intenzív ízélményt kapjunk.</p>
Bár a két kifejezést egymás szinonímájaként használják (sőt a grillezést lassan kiszorítja a BBQ-nak is rövidített barbecue), a két sütési mód nem ugyanaz, sőt homlokegyenest ellentétes eljárást jelent.
A szabad tűzön grillezés lényege: magas hőmérséklet és rövid sütési idő. A grillezni kívánt húsok külseje megpirul, vékony kéreg képződik rajtuk. A hús belseje szaftos és puha marad, az egésznek lesz egy enyhén füstös zamata.
A tipikus barbecue lassú, jóval hosszabb, alacsonyabb hőmérsékleten (80-120 Celsius-fok) készül. Általában nagyobb darab, hosszú sütési időt igénylő húsok elkészítésére szokták használni. A barbecue-nál a hús először lassan párolódik a füstben, és csak a végén pirítják meg. Speciális eszközök szükségesek hozzá.
Száraz pác vörös húsokhoz
Hozzávalók (kb. 1 kg húshoz elegendő): 5 ek só * 5 ek barnacukor * 5 ek édes fűszerpaprika * 5 tk chilipor * 8 tk fokhagymapor * 3 tk őrölt fehérbors
TiPP: 30 perccel sütés előtt dörzsöljük be vele a húsokat!
Sertéstarja sütve, grillkörettel
Elkészítés: 50 perc+érlelés
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg sertéstarja * 6 ek száraz pác
A körethez: 1 kg zöldség (padlizsán, cukkini, lilahagyma, kápia paprika, zöldbab, paradicsom, gomba, kukorica vegyesen, lehetőség és ízlés szerint)
Fűszersó: 1 ek só, 1 kk oregánó, 1 kk kakukkfű, 1 kk bazsalikom, 1 kk rozmaring
Elkészítés: a húst vágjuk 1 centi vastag szeletekre, és dörzsöljük be a száraz páccal, légmentesen lezárva tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, de akár egy egész éjszakára. A parázs fölött lassan, egyszer átfordítva süssük meg. A zöldségeket daraboljuk fel, és a hús után pakoljuk fel a grill-lapra. Süssük át mindkét oldalukat, terítsük ki egy tálcára, és szórjuk be a fűszersóval.
Grillezett gyümölcs
A zöldség helyett, vagy akár desszertként is, kiváló választás, ha friss nyári gyümölcsöket grillezünk. Krémes kecskesajttal, mézzel lecsorgatva mennyei.
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 80 dkg gyümölcs (20 dkg szilva, 20 dkg sárgabarack, 20 dkg ananász, 10 dkg körte, 10 dkg alma stb.) * 20 dkg krémes kecskesajt * 4 ek méz (4 dkg)
Elkészítés: a gyümölcsöket magozzuk ki és szeleteljük fel, majd a grillen mindkét oldalukat süssük át. Tányérra rendezve halmozzunk rá kecskesajtot, és csorgassunk mézet a tetejére.