Aktuális

Hová tűnt a királyi gyűrű az ellopott Szent Jobbról?

Zs.V. 

Létrehozva: 2019.05.30.

Ellopták, később külföldről kellett visszaszerezni a Szent Jobbot. Rengeteg legenda övezi Szent István király kalandos életű testrészét, rejtély, hogyan vált le a testről, és főleg: hová lett róla a királyi gyűrű?

Forrás: Wikipédia

A Szent Jobbról tudjuk, hogy magyar nemzeti és katolikus ereklye, feltehetően Szent István király (i. sz. 975-1038) természetes úton mumifikálódott jobb keze. Május 30. ma is az ellopott, majd megtalált Szent Jobb napja, pontosan 936 éve találták meg, 46 évvel azután, hogy a királyt eltemették. De mi vezetett ide? 

Mágikus ereje volt

István király halálát trónviszályos, zűrzavaros idők követték. A fehérvári káptalan attól tartott, hogy a székesfehérvári bazilikában nyugvó holttestet felkelők megszentségtelenítik. A bebalzsamozott, mumifikálódott testet kiemelte a ba­zilika közepén álló márványszarkofágból, és levitte a bazilika alatti sírkamrába. A legenda szerint ekkor vá­lasztották le a jobb kezet, mivel csodás erőt tulajdonítottak neki. Onnan, hogy biztonságos helyen legyen, a bazilika kincstárába vitték, de Merkur, egy pap kilopta onnan. Negyvenhat évvel később, István király szentté avatásakor találták meg a testrészt egy bihari birtokon (ez a nap a Szent Jobb megtalálásának napja).
Egy másik történet szerint szó sem volt lopásról, a szentté avatás miatt emelték ki a testet a sírból. De ehhez a történethez is kötődik egy csoda: amikor a kősírt felbontották, nem tudták kiszedni a maradványokat, a balzsamillatú vizet hiába próbálták kimerni, nem fo­gyott. Így a király hamvait tiszta gyolcsba szedték össze, és ezüstládába tették.

Mária Terézia hozatta vissza

A Szent Jobb nem csak a ma ismert jobb kézfejet jelenti. Az Aranybulla 1222-ben a Szent Jobb tiszteletét törvénybe iktatta, itt azonban az egész kézről említést tesznek. Rajza a Szentjobbi apátság pecsétjén is látható.
A könyökben meghajló felső karrészt 1370-ben választhatták le a kézfejről, majd Lengyel­országba vitték ajándékként a lengyel–magyar perszonálunió megkötésekor.

A Szent Jobb vándorlása ezután kezdődött meg: Székesfehérvárra, majd a török uralom alatt Boszniába, később a mai Dubrovnikba vitték. Mária Terézia hosszú diplomáciai megbeszélések után tudta visszaszerezni az ereklyét. Először 1771 áprilisában, Bécsben tekinthették meg a hívek, később nagy pompával Budára szállították. Mária Terézia ekkor rendelte el, hogy augusztus 20-a Szent István ün­nepe legyen – évekig körmenettel tisztelegtek az ökölbe szorított kéz előtt. Immár harmincöt éve található mai helyén, a Szent István-bazilikában, a Nagyboldogasszony-oltárnál őrzik, golyóálló üvegvitrinben nézhetik meg a látogatók.

Nyitott tenyérrel temették

Rengetegen kutatták a Szent Jobb eredetét, próbáltak ésszerű magyarázatokat találni a legendákra. A temetésről szóló történetekben például arról írnak, hogy Istvánt nyitott tenyérrel, a teste mellé helyezett karral temették el, azonban a Szent Jobb tenyere ökölbe van szorítva. A kutatók szerint ezt csak azzal lehet magyarázni, hogy a bazilika közepén elhelyezett szarkofág belsejében az egyik nyár nagyon forró volt, és mivel a kar a szarkofág legmelegebb részén feküdhetett, gyorsan kiszáradt és begörbült a tenyér, ahogyan a könyök is.
Az ereklyét 1988-ban Szent­ágothai János és 1999-ben Réthelyi Miklós professzor vezetésével alapos anatómiai vizsgálatnak vetették alá. Mindkét esetben megállapították: egy 900-1000 éves, mumifikálódott, erős szorítású férfikézfejről van szó, ami természetes módon mu­mifikálódott, emberi beavatkozás nélkül, és igen jó állapotban van. 

De hol van az ékszer?

A gyűrűnek, amely a temetéskor állítólag még a király ujján volt, a fennmaradt emlékek szerint a balzsamos vízben veszhetett nyoma. Hiába keresték, nem találták. A királyi ékszer hiánya miatt a mai napig sokan megkérdőjelezik, hogy valóban Szent István kezét őrizzük ereklyeként. Egyes források szerint erőszakkal szedték le az ujjról, a mumifikálódott kézen azonban semmilyen sérülés nem utal erre. Mások biztosan állítják: a kézen soha nem is volt ékszer, ugyanis a behajlított ujjak ezt teljesen kizárják. Györffy György történész 1971-ben nézhette meg közelebbről a Szent Jobbot. Kereste rajta a gyűrű nyomát, de csak a hüvelykujjon talált külsérelmi nyomot, amit szerinte lehetne a gyűrű lehúzásával magyarázni, mert nem tudni, ha viselte, akkor melyik ujján hordta István az ékszert.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek