<p>Végre itt a grillszezon és a csirkehús az egyik leghálásabb alapanyag: könnyen beszerezhető, változatosan elkészíthető és a legtöbben szeretik. Most a pácoláshoz adunk ötleteket, így senki nem fogy ki belőle a nyár folyamán.</p>
4 egész combhoz (80 dkg)
Csípős
Hozzávalók: 2 nagy csilipaprika * 2 gerezd fokhagyma * 2 mk cukor * 1 ek limelé * 4 ek olaj
Mézes-pikáns keleti
Hozzávalók: 1 kk csili * 2 ek méz * só * 3 ek olaj * 2 ek szójaszósz
Mustáros
Hozzávalók: 1 kk bors * 3 ek mustár * 5 ek olívaolaj * só
Paprikás
Hozzávalók: 1 csésze extraszűz olívaolaj (15 dkg) * 2 fej fokhagyma * 2 ek tej * 1 kk édes vagy csípős őrölt paprika * só
4 adaghoz (60 dkg)
Zöld fűszeres
Hozzávalók: 1 pohár natúr joghurt (15 dkg) * zúzott fokhagyma * só * bors * 4 ek olívaolaj * fél csokor petrezselyemzöld * oregánó – frissből bőven tegyünk bele * bazsalikom – frissből bőven tegyünk bele
Kefires, pálinkás
Hozzávalók: 1 dl kefir – joghurttal is helyettesíthető * 2 dl olaj * frissen őrölt feketebors * 1 ek oregánó * 1 ek bazsalikom * 1 ek kakukkfű * 1 tk pálinka
Indiai joghurtos
Hozzávalók: 2 dl natúr joghurt * kurkuma * csilipor ízlés szerint * római kömény * 1 tk reszelt gyömbér * 2 gerezd fokhagyma összenyomva
Csilis, gyömbéres klasszikus
Hozzávalók: 1 pohár natúr joghurt (15 dkg) * 2 citrom * 2 gerezd fokhagyma * só, bors * 1 ek mustár * 1 ek méz * reszelt gyömbér ízlés szerint * csilipaprika ízlés szerint
Görög saláta
Elkészítés: 20 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 adag): 4 nagyobb paradicsom (48 dkg) * 2 kígyó uborka (60 dkg) * 2 fej lilahagyma (30 dkg) * 20 dkg fetasajt * 2 maréknyi fekete Kalamata olajbogyó (10 dkg) * 2 piros kaliforniai paprika (30 dkg) * 1 citrom * olívaolaj (4 dkg) * só, szárított oregánó
Elkészítés: Előveszünk négy tányért, és tálalásra készen állítjuk össze a salátát. Az uborkákat meghámozzuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a lilahagymát felvágjuk, és karikáira szedjük. A kaliforniai paprikákat félbevágjuk és felszeleteljük. Az előkészített hozzávalókat egyenlően elosztjuk a tányérokon. A tetejére rendezzük az olajbogyót, a darabokra vágott fetát, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk oregánóval. Minden tányérra helyezzünk egy gerezd citromot, hogy mindenki ízlés szerint locsolhassa. A feta elég sós, így a só használata is opcionális.
Citromparfé
Elkészítés: 4 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 5 biocitrom héja és leve * 20 dkg cukor * 4 dl tejszín
Elkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, vigyázva, hogy magok ne kerüljenek bele. A citromlébe belekeverjük a cukrot, és vízfürdőben melegítve kevergetjük, míg a cukor feloldódik, majd kihűtjük. Közben a habot felverjük, és a kihűlt szirupba keverjük a citromhéjjal együtt. Egy hosszúkás formába töltjük és kifagyasztjuk. Kb. három óra múlva szeletelhető – akkor tálalhatjuk.