A karalábé igazi ásványi anyag- és vitaminbomba: B1-, B2-, B6- és C-vitamint, omega-6 zsírsavat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, szelént és foszfort tartalmaz. Főként a gumóját esszük, melynek héja lehet halvány- vagy sötétzöld, lila, belseje fehéres-sárgás, lédús, ropogós. Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszerünket, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást, élesebbé teszi a látást. Segít a vérszegénységben szenvedőkön.
Ha nyersen esszük, erősíti a fogakat, a csontjainkat. Leve nagyon erős antioxidáns, megszabadít a toxikus anyagoktól. Akik fogyni szeretnének, a karalábé ideális választás, mivel 100 gramm zöldségben csak 27 kalória van. Jó tudni: az a jó karalábé, amely se nem túl kicsi, sem nem nagy, mert az fás, kemény lehet. A későtavaszi, nyár eleji fajták a legízletesebbek.