Aktuális

Most csináljon fenyőrügyből szirupot!

Bors

Létrehozva: 2019.05.09.

Forrás: iStock

A népi gyógyászatban a fenyő fiatal tűleveleit, rügyeit, mint gyógynövényt légúti problémák, köhögés, megf­ázás, torokfájás gyógyításá­ra használják. A tűlevélgyan­ta vi­taminokat (C-, B2-, K-vi­tamin), ásványi anyagokat és il­lóolajokat is tartalmaz. Ma­gas C-vitamin-tartalma mi­att már a nátha, influenza megelőzésében is hatékony im­­munerősítő szer. Kiváló nyák­­oldó, természetes köptető. A fe­nyőszirupot friss fe­nyő­rügyből (lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, normand fenyő), a fenyőágak vé­gén tavasszal megjelenő (3-7-cm-es hosszúságú) vi­lágos­zöld, új hajtásokból ké­szítjük.

Mindig tiszta, közúttól távoli környezetből gyűjtsük. A szirup hozzávalói: 3-4 ma­rék fenyőrügy, 1 kg kristálycukor (lehet barna cukor vagy méz). Elkészítése: egy tiszta befőttes üveg aljára egy réteg (2-3 cm) cukrot szórunk, rá­helyezünk egy sor fenyőrügyet. Kicsit megnyomkodjuk, majd újra cukor következik. Rétegenként folytatjuk, amíg megtelik az üveg (tetejére cukor kerüljön). Minden sort jó erősen nyomkodjunk le, így könnyebben enged levet. Lezárjuk és meleg, de nem napos helyre tesszük. Hagyjuk érni 4-5 hétig, majd szűrjük le, és lezárva, hűvös helyen tároljuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek