Forrás: iStock
A népi gyógyászatban a fenyő fiatal tűleveleit, rügyeit, mint gyógynövényt légúti problémák, köhögés, megfázás, torokfájás gyógyítására használják. A tűlevélgyanta vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin), ásványi anyagokat és illóolajokat is tartalmaz. Magas C-vitamin-tartalma miatt már a nátha, influenza megelőzésében is hatékony immunerősítő szer. Kiváló nyákoldó, természetes köptető. A fenyőszirupot friss fenyőrügyből (lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, normand fenyő), a fenyőágak végén tavasszal megjelenő (3-7-cm-es hosszúságú) világoszöld, új hajtásokból készítjük.
Mindig tiszta, közúttól távoli környezetből gyűjtsük. A szirup hozzávalói: 3-4 marék fenyőrügy, 1 kg kristálycukor (lehet barna cukor vagy méz). Elkészítése: egy tiszta befőttes üveg aljára egy réteg (2-3 cm) cukrot szórunk, ráhelyezünk egy sor fenyőrügyet. Kicsit megnyomkodjuk, majd újra cukor következik. Rétegenként folytatjuk, amíg megtelik az üveg (tetejére cukor kerüljön). Minden sort jó erősen nyomkodjunk le, így könnyebben enged levet. Lezárjuk és meleg, de nem napos helyre tesszük. Hagyjuk érni 4-5 hétig, majd szűrjük le, és lezárva, hűvös helyen tároljuk.