Mára alig negyven klasszikus értelemben vett juhász maradt az országban. Hová tűntek, miért halhat ki néhány éven belül ez az ősi mesterség?
Forrás: Csatai László/MTI
Néhány éven belül teljesen eltűnhet a klasszikus értelemben vett juhász szakma, és vele együtt minden, ami ehhez az életformához szükséges volt. Helyette a családi gazdaságok végzik majd el a feladatokat, egymás között szétosztva. A vándorlás helyett pedig nappal egy elkerített legelőre terelik az állatokat. Ma már – egy maroknyi hagyományőrzőn kívül – senki nem akarja a csillagos ég alatt legeltetni a jószágot tavasztól őszig. De miért?
Negyvenen maradtak
A magyar népmesékben is gyakori szereplők a pásztorok. Pozitív hősök, okosak és szerencsések. Sokan hihetik, hogy nem sok dolguk van, de a valóság összetettebb.
– A régi, hagyományos juhászok feladata nem csak a juhok kihajtásából, őrzéséből állt. Ők végezték a körömápolást, az állatok napi ellátását. A mai juhtenyésztők más metódusban dolgoznak: a juhászok feladatait több szakértő végezheti, más foglalkozik az állatok egészségügyi állapotával, a takarmányozással és a legeltetéssel – magyarázta a Borsnak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. Ma már alig negyven hagyományos juhász van az országban, ehhez képest ezernél is több „modern” juhtenyésztő.
Apáról fiúra száll
Régen még iskolai képzést is tartottak a leendő csordásoknak, de idővel ez is megváltozott. Az utolsó tradicionális juhász-képzések a 1980-as, 90-es években szűntek meg. Azóta a tenyésztéssel és tartással kapcsolatban szerveznek juhászképzésnek hívott felnőttképzéseket, de ezek célja már nem a régi munkakör tovább örökítése. A juhászat, juhtartás és tenyésztés részletei generációról generációra szállnak, szálltak a családi gazdaságokban.
Etetők-itatók jöttek
Ma azért sem könnyű juhásznak lenni, mert nincs szabad átjárás a földek között, mint régen.
– Inkább állatszerető emberekre, szakképzett állatgondozókra van szükség, akik ismerik az állatok biológiáját, viselkedését. Mivel a technológiai fejlődés és földtulajdonlások nem teszik lehetővé azt a fajta munkát, amit a juhászok végeztek, így hagyományos pásztorokra lényegében nincs szükség. Az élő munkaerőt kiváltották a legelőkertek, a különféle etetők-itatók, az állatok ma már fix helyeken legelnek. Olyan nincs már, mint anno, amikor egy juhász Szabolcsból Zalába lehajtotta a nyájat, majd vissza – mondta az igazgató.
Aki szeretne még „élő” juhásszal találkozni, holnap Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Állattenyésztési Napokon lehetősége lesz rá.
A pásztorokon belül is létezik rangsor, munkájuk fontossága szerint.
1. Csikós: „lópásztor”, a ménes legeltetője, őrzője
2. Gulyás: azaz marhapásztor, a gulya őrzője
3. Juhász: a juhnyáj őrzője
4. Kondás, kanász: előbbi minden este hazahajtotta, utóbbi kint teleltette a disznókat, „ridegen tartotta”
5. Csordás, csürhés: az istállóban tartott, csak napközben kihajtott négylábúak őrzője