<p>A jó idővel beköszöntött a grillszezon és a kerti sütögetések időszaka. Kertje, terasza sajnos nem mindenkinek van, de az étvágyát bárki kielégítheti ezekkel a finom falatokkal, mivel a konyhában is elkészíthetők.</p>
Bruschetta
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 8 szelet baguette * ½ dl olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma * 1 kis fej lilahagyma * 4 közepes paradicsom * 1 kk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 ek friss bazsalikomlevél
Elkészítés: a kenyérszeleteket meglocsoljuk olívaolajjal, bedörzsöljük egy gerezd fokhagymával és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Közben felkockázzuk a paradicsomot és a lilahagymát, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk, majd az egészet összekeverjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. A megsütött kenyérszeletekre halmozzuk a paradicsomos keveréket, és még melegen, frissen fogyasztjuk.
Grillezett oldalas
Elkészítés: 70 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (10 adag): 1,5 kg sertésoldalas * 6 gerezd fokhagyma * 1 nagy fej vöröshagyma * 1 ek só * 1 tk egész fekete bors * 1 tk egész kömény * 1 kk fekete bors * olaj a sütéshez
A szószhoz: 5 dkg paradicsompüré * 4 gerezd fokhagyma * 1 fej vöröshagyma * 1 dl olaj * 2 ek vörösborecet * 1 dl víz * 1 tk cukor * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1 ek pirospaprika * 1 kk őrölt kömény
Elkészítés: először főzzük meg az oldalast: a megtisztított, kissé összenyomott fokhagymagerezdeket, a feldarabolt hagymát, a sót és a fűszereket szórjuk egy lábosba, helyezzük bele az oldalast, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és lassú tűzön körülbelül 30 perc alatt főzzük meg. Közben készítsük el a szószt: a hagymát aprítsuk fel, a fokhagymagerezdeket zúzzuk össze. A hagymát pirítsuk meg egy magas falú serpenyőben, kevés olajon, majd dobjuk rá a fokhagymát, a pirospaprikát, a borsot és a köményt. Gyorsan melegítsük össze a fűszereket, majd keverjük hozzá a paradicsompürét, engedjük fel a vízzel, és főzzük össze a keveréket. Körülbelül 10 perc főzés után adjuk hozzá a cukrot, az olajat és a borecetet, s további 10 perc alatt sűrítsük be. Helyezzük a húst a grillre, és a szósszal kenegetve mindkét oldalát süssük pirosra.
Sült grillezett édesburgonya
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 4 db közepes édesburgonya
A salátához: 10 dkg koktélparadicsom * 1 fej lilahagyma * 4 ek apróra vágott snidling * 10 dkg bébispenót * 4 ek olívaolaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: a megmosott édesburgonyákat csomagoljuk alufóliába, és a parázson süssük meg. A zöldségeket daraboljuk fel, keverjük össze, majd locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Ha elkészült a batáta, félig vágjuk fel, és töltsük meg a salátával.
Fóliában sült gyümölcsök
Elkészítés: 25 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg bogyós gyümölcs (eper, áfonya, málna, ribizli) * 7 dkg cukor * 1 ek kukoricakeményítő * 1 kk őrölt fahéj
Elkészítés: a cukrot, a keményítőt és a fahéjat keverjük össze. Szórjuk a megmosott gyümölcsökre, és forgassuk át alaposan, hogy mindenhova jusson belőle. A gyümölcsöt osszuk négy részre, és csomagoljuk dupla alufóliába. Grillezés közben tegyük a rácsra, mire minden elkészül, ez is átsül. A gyümölcsök levét besűríti a keményítő, rendkívül finom lesz. Ennél csak az egyszerűsége nagyszerűbb.