Aktuális

Befőzéshez megéri a „Szedd magad!”

B. B. A.

Létrehozva: 2019.06.29.

Akár harmadával kevesebbért is hozzájuthatunk a magyar gyümölcsökhöz, ha magunk hajlongunk értük a gazdák földjein. Kis tételben viszont nem igen éri meg a szedés.

Forrás: istock

Egyre divatosabbá válnak a Szedd magad! akciók, de azért a divat mellett van egy sokkal fontosabb tényező is: az ár. A Bors számításai szerint, ha a termőföld 10 kilométerrel van odébb a lakhelyünktől, és az autónk átlagfogyasztása 7 liter 100 kilométerenként, a benzin ára pedig 380 forint, akkor az útiköltség 532 forintra jön ki. A Pest megyei Szobon található sárgabarackfa-ültetvényen például közel ennyibe kerül egy kiló termés, de Gyöngyösön már jóval olcsóbbak a gyümölcsök. Ott egységesen 400 forintba kerül a cseresznye és a meggy kilója. Ráadásul, ha egy kocsiban több szedő ül, akkor még inkább kifizetődő a dolog.

– Az elmúlt évek után polgárjogot nyert ez a betakarítási forma. Két rendszere van. Az egyik, amikor a megmaradt jó minőségű termést meghirdetik úgy eladásra, hogy a vevő maga szedheti le, a másik rendszer, amikor a gazda úgy állítja eleve be a gyümölcsösét, hogy szedd magadra számít – fejtette ki a Borsnak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara kertészeti és beszállítóipari osztá­lyának elnöke, aki elárulta, azért népszerűek a Szedd magad! akciók, mert mindkét félnek megéri.

– Így frissen lehet hozzájutni a gyümölcshöz, a csomagolási és szállítási költséget pedig ki lehet iktatni, így alacsonyabb áron tudnak hozzájutni a termékhez a vevők. Plusz én úgy látom, hogy ez sokszor már egy családi programmá növi ki magát, gyakran gyerekekkel együtt szedik a gyümölcsöt – mondta el az elnök hozzátéve, hogy azoknak éri ez meg igazán, akik befőzéshez veszik az alapanyagot. Egy-két kilóért nincs értelme a termőföldre menni.    

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek