<p>A nagy egyházi ünnepek előtt minden háziasszony belenéz a családi receptfüzetbe, mik a tradicionális ételek. Pünkösd előtt azonban nem talál benne olyat, amit csak erre az ünnepre készítettek volna nagyanyáink. Ez a frissesség ünnepe: az idei kerti zöldségeké, a zsenge húsoké és a roppanós cseresznyéé. </p>
Kerti zöldborsóleves csipetkével
Előkészítés: 45 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (8 adag): 1,2 kg zsenge zöldborsó, 4 új sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér a zöldjével együtt, 1 kis vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 tk só, 1 tk pirospaprika
A csipetkéhez: 1 tojás, 1 csipet só, 15 dkg liszt
Elkészítés: A zsenge hüvelyekből félreteszünk. A zöldségeket a borsóval és a hüvelyekkel együtt olajon, lassú tűzön, megsózva pároljuk. Elkészítjük a csipetkét: a tojást és sót annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Ha a zöldségek levet engedtek, megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük vízzel. Lassú forrás közben csipkedjük bele az apró tésztát. Amikor feljönnek, lezárjuk a lángot, a levesbe szórjuk a petrezselyemzöldet és tíz percig állni hagyjuk.
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg csirkecomb, 1 tk só
A panírozáshoz: 10 dkg finomliszt, 3 felvert tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 10 dkg olaj (vagy 20 dkg zsír), 1 citrom a tálaláshoz
Elkészítés: A csirkecombokat lebőrözzük, majd besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába. A vajat és az olajat összeolvasztjuk (vagy felolvasztjuk a zsírt), felhevítjük és mindkét oldalon aranybarnára sütjük benne a hússzeleteket. Sütés után leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, és frissen tálaljuk.
Petrezselymes újkrumpli
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg újkrumpli, 4 ek olaj, 1 tk só, 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés: A krumplit megmossuk, a héját lekaparjuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Besózzuk, egy tűzálló tálba tesszük, és átforgatjuk az olajban. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megpároljuk. Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, és frissen tálaljuk.
Feketeerdő-torta
Elkészítés: 2 óra
Nehézség: * * * *
Hozzávalók (12 adag): 5 tojás, 5 ek cukor, 4 ek liszt, 2 ek kakaópor, 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só, 30 dkg meggylekvár, 50 dkg tejszín, 5 dkg porcukor, 15 dkg reszelt csokoládé, 15 dkg meggy
Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, majd kanalanként hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport. A fehérjéből egy csipet sóval laza habot verünk, és óvatosan a sárgájás krémbe forgatjuk. Egy 23 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába öntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, majd rácson kihűtjük. Közben felverjük a tejszínhabot a porcukorral. A tésztát három karikára vágjuk és megtöltjük: először egy réteg meggylekvárt kenünk bele, erre jön a kimagozott meggy 1/3 része, majd a tejszínhab, rá a reszelt csokoládé – ezt kétszer megismételjük. Végül befedjük a tortát az utolsó tésztalappal, bevonjuk tejszínhabbal, majd meggyel és reszelt csokoládéval díszítjük.