Aktuális

Ez a titok: adjon vajat a rántott csirke sütőzsírjához!

Bors

Létrehozva: 2019.06.09.

<p>A nagy egyházi ünnepek előtt minden háziasszony belenéz a családi receptfüzetbe, mik a tradicionális ételek. Pünkösd előtt azonban nem talál benne olyat, amit csak erre az ünnepre készítettek volna nagyanyáink. Ez a frissesség ünnepe: az idei kerti zöldségeké, a zsenge húsoké és a roppanós cseresznyéé. </p>

Leves

Kerti zöldborsóleves csipetkével

Előkészítés: 45 perc

Nehézségi fok: * *

Hozzávalók (8 adag): 1,2 kg zsenge zöldborsó, 4 új sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér a zöldjével együtt, 1 kis vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 tk só, 1 tk pirospaprika

A csipetkéhez: 1 tojás, 1 csipet só, 15 dkg liszt

Elkészítés: A zsenge hüvelyekből félreteszünk. A zöldségeket a borsóval és a hüvelyekkel együtt olajon, lassú tűzön, megsózva pároljuk. Elkészítjük a csipetkét: a tojást és sót annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Ha a zöldségek levet engedtek, megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük vízzel. Lassú forrás közben csipkedjük bele az apró tésztát. Amikor feljönnek, lezárjuk a lángot, a levesbe szórjuk a petrezselyemzöldet és tíz percig állni hagyjuk. 

Főétel

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 60 dkg csirkecomb, 1 tk só

A panírozáshoz: 10 dkg finomliszt, 3 felvert tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 10 dkg olaj (vagy 20 dkg zsír), 1 citrom a tálaláshoz

Elkészítés: A csirkecombokat lebőrözzük, majd besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe forgatjuk, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába. A vajat és az olajat összeolvasztjuk (vagy felolvasztjuk a zsírt), felhevítjük és mindkét oldalon aranybarnára sütjük benne a hússzeleteket. Sütés után leitat­juk róla a felesleges zsiradékot, és frissen tálaljuk.

Köret

Petrezselymes újkrumpli

Elkészítés: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 60 dkg újkrumpli, 4 ek olaj, 1 tk só, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés: A krumplit megmossuk, a héját lekaparjuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Besózzuk, egy tűzálló tálba tesszük, és átforgatjuk az olajban. Lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megpároljuk. Tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, és frissen tálaljuk.

Desszert

Feketeerdő-torta

Elkészítés: 2 óra

Nehézség: * * * *

Hozzávalók (12 adag): 5 tojás, 5 ek cukor, 4 ek liszt, 2 ek kakaópor, 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só, 30 dkg meggylekvár, 50 dkg tejszín, 5 dkg porcukor, 15 dkg reszelt csokoládé, 15 dkg meggy

Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, majd kanalanként hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport. A fehérjéből egy csipet sóval laza habot verünk, és óvatosan a sárgájás krémbe forgatjuk. Egy 23 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába öntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük, majd rácson kihűtjük. Közben felverjük a tejszínhabot a porcukorral. A tésztát három karikára vágjuk és megtöltjük: először egy réteg meggylekvárt kenünk bele, erre jön a kimagozott meggy 1/3 része, majd a tejszínhab, rá a reszelt csokoládé – ezt kétszer megismételjük. Végül befedjük a tortát az utolsó tésztalappal, bevonjuk tejszínhabbal, majd meggyel és reszelt csokoládéval díszítjük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek