Forrás: Pexels
A Newcastle-i Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint hetente egy bankkártyának megfelelő mennyíségű, azaz öt gramm műanyagot fogyasztunk el.
A június 12-én közzétett kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy környezetünk szennyezettsége már olyan méreteket ölt, hogy az elfogyasztott ételekben, – főként tengeri herkentyűkben és húsban – is jócskán megtalálható a műanyag.
Néhány éve brit kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy egy osztrigában átlagosan negyven darab mikroplasztikot található, amit az állattal együtt mi is megeszünk. Ezért főleg a csillámporos, illetve az apró műanyagszemcséket tartalmazó kozmetikumok tehetőek felelőssé, amik vízzel lemosva a csatornába, végül az óceánban landolnak.
Jelenleg sajnos nem áll az emberiség rendelkezésére olyan szűrőszerkezet, ami ezeket a maximum egy milliméter átmérőjű műanyagdarabokat kiszűrhetné a vízből.
Az Egyesült Királyság ezért betiltott minden olyan szépségápolási terméket, ami műanyagot tartalmaz, illetve hadjáratot indított az egyszer használatos műanyagok ellen, mint például a szívószál.
Azt még vizsgálják a tudósok, hogy hosszútávon konkrétan milyen egészségügyi káros hatásai vannak annak, ha szervezetünkbe rendszeresen mikroplasztik kerül.
(via)