<p>A konyhakertek, gyümölcsösök az év legtermékenyebb időszakát élik – csempésszünk minden fogásba egy kis frissességet a szezon különlegességeivel!</p>
Zsenge, hideg céklaleves kaporral és főtt tojással
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 60 dkg idei cékla * 30 dkg tejföl * 8 tojás * 1 tk só * 1 kk őrölt bors * 1kk őrölt kömény * 1 csokor kapor * 1 l víz
Elkészítés: A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük 1 liter vízben a sóval, borssal, köménnyel ízesítve. Ha elkészült, kihűtjük. A tojásokat keményre főzzük, majd hűtés után megpucoljuk. A főtt céklát a főzőlével együtt, négy keménytojást és a tejfölt simára turmixoljuk, és behűtjük. Tálaláskor adjunk hozzá apróra vágott főtt tojást, és apróra vágott kaprot is.
TIPP: Aki nagyon szereti a savanyú ízt, tehet bele a táláláskor egy kanál alma-ecetet is.
Rakott ceruzabab pulykahússal
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (8 adag): 1 kg ceruzabab * 70 dkg darált pulykahús * 1 fej vöröshagyma * 30 dkg tejföl * 1 gerezd fokhagyma * 10 dkg főtt rizs * 5 dkg zsemlemorzsa * 5 ek olaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés: A babot forrásban lévő sós vízbe dobjuk néhány percre, majd lehűtjük és leszűrjük. A hagymát vágjuk kockákra, és pirítsuk meg az olajon, majd keverjük hozzá a darált húst, és pirítsuk együtt. Közben sózzuk-borsozzuk. A főtt rizst terítsük egy tepsi aljába, rétegezzük rá a bab felét, majd a darált húst, és a bab másik felét szórjuk a tetejére. Rétegenként locsoljuk meg fokhagymás tejföllel, végül a tetejét szórjuk meg a zsemlemorzsával. 190 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig.
Egres mousse
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Nehézség: * *
Hozzávalók: 50 dkg egres megtisztítva * 100 ml víz * 5 dkg méz * 100 ml bodzaszörp * 25 dkg mascarpone * 25 dkg tejszín * 5 dkg mandulás keksz
Elkészítés: Az egrest a vízben tegyük fel főni, és lefedve főzzük addig, míg a szemek megpuhulnak. A tűzről levéve adjuk hozzá a bodzaszörpöt és a mézet, majd turmixoljuk simára a masszát és hagyjuk kihűlni. Közben verjük fel a tejszínt. Először a mascarponét adjuk a masszához, végül a tejszínhabot keverjük bele. Alaposan lehűtve, darált mandulás keksszel megszórva tálaljuk.