Forrás: iStock
Még gyógy- és fűszernövényekből is készíthető hűsítő nyári ital! Jó tudni, hogy a jeges italok nagyobb munkára kényszerítik a szervezetet, hevítve azt. A langyos italok azonban beindítják a verejtékezést, ami hűtő hatású, így a nyári melegben inkább ez ajánlott! A mediterrán országokban ismert a nyári hőségben a forró mentatea, amit pár szem hámozott mandulával vagy fenyőmaggal gazdagítanak. A borsmentát, a fodormentát, macskamentát önmagában és teakeverékekben, limonádéba is használhatjuk, kellemesen felfrissít. Fűszerek közül a kardamom a hűsítő hatás mellett az emésztést is segíti. Tehetünk belőle a reggeli turmixitalba, joghurtba. Gyógyteát kardamom és sáfrány kombinációjából is készíthetünk. Hűsítő gyümölcslébe szórhatunk néhány összetört ánizsmagot.