Van egy jó hírünk: nyáron sem kell mindenkinek fogyókúrázni. A hagyományos ételek is rengeteg lehetőséget adnak a nyári alapanyagok kipróbálására. Csak azt kell alaposan átgondolni: sörrel vagy fröccsel kísérjük a finom fogásokat.
Forrás: istock
Leves
Hozzávalók (4 adag):
2 nagy kígyóuborka
8 dl natúr görög joghurt
4 dl víz
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
só
Elkészítés (20 perc): Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük. Megsózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, a joghurtot és az olajat, majd összekeverjük. Rászórjuk a finomra vágott kaprot, felhígítjuk annyi jéghideg vízzel, hogy 1,2 liternyi levest kapjunk. TIPP: Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el, mert ha áll, az uborka levet enged.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
60 dkg sertéstarja (csont nélkül)
A páchoz:
4 ek paradicsomszósz (4 dkg)
2 tk mustár (1 dkg)
4 ek olaj (4 dkg)
1 ek worcheisterszósz
1 tk só
1 kk őrölt bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
A körethez:
80 dkg krumpli
olaj a sütéshez (kb. 4 dkg)
Elkészítés (80 perc): Először összekeverjük a pác hozzávalóit, majd megforgatjuk benne a hússzeleteket, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap lekapargatjuk a pácot a hússzeletekről, és egy serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalon átsütjük őket. Utána egy tepsibe rendezzük a hússzeleteket, köré pakoljuk a gerezdekre vágott krumplit, rálocsoljuk a visszamaradt pácot, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
50 dkg csirkemellfilé
1-1 cukkini (sárga és zöld) (40 dkg)
1 piros kaliforniai paprika (20 dkg)
2 lilahagyma (30 dkg)
1 tk só
Elkészítés (45 perc): A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk. A cukkinit karikákra, a paprikát szintén kockára, a lilahagymát negyedekbe vágjuk. Az előkészített alapanyagokat váltakozó sorrendben a nyársra húzzuk. A kész nyársakat grillsóval meghintjük, és állandóan forgatva, parázs fölött vagy forró grillserpenyőben megsütjük.
Desszert
Hozzávalók (6 adag):
2,5 dkg vaj
15 dkg kukoricadara
5 dkg tejszín
1 vaníliarúd kikaparva
2 szem csillagánizs
1 tk reszelt gyömbér
½ citrom reszelt héja
3 ek méz (3 dkg)
2 nagy tojás (szétválasztva)
50 dkg magozott meggy
6 ek barnacukor (6 dkg)
10 dkg szeletelt mandula
1 kk szódabikarbóna
Elkészítés (40 perc): Egy sütőtálat kikenünk vajjal, majd kiszórjuk a cukorral. A megmosott, kimagozott, meggyet kevés vízzel és a fűszerekkel együtt felforraljuk. A vaníliát és a mézet a végén rakjuk bele. A tűzről levéve kiszedjük a fűszereket, hozzáadjuk a szódabikarbónával összekevert kukoricadarát, majd félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval habot verünk. Ha a meggyhez kevert dara félig kihűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját, a maradék vajat, a tejszínt, a fele mandulát majd a felvert habot is. A masszát a sütőtálba kanalazzuk, a tetejét mandulával díszítjük, és megszórjuk barnacukorral. 180 fokra előmelegített sütőben, 30 percig sütjük.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (4 adag):
A karamellizált almához:
2 közepes alma (30 dkg)
5 dkg vaj
5 dkg cukor
A császármorzsához:
4 tojás
5 dkg cukor
1 kk reszelt citromhéj
1,5 dl tej 1,5%-os
15 dkg liszt
A beszóráshoz:
2 dkg porcukor
1 kk fahéj
Elkészítés (50 perc): A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a fehérjéből laza habot verünk. A sárgájához hozzákeverjük a citromhéjat és a tejet, majd kanalanként a lisztet is, végül beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, majd 20 percig pihentetjük. Az almát megmossuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, megpároljuk benne az almaszeleteket, majd megszórjuk a cukorral, és kevergetve karamellizáljuk. Ráöntjük a tésztát, a serpenyőt forgatva egyenletesen elosztjuk, és mindkét oldalon aranybarnára sütjük. Végül egy fakanállal feldaraboljuk, és a tányérokra osztjuk. Fahéjas cukorral megszórva kínáljuk. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt.
Diétás tipp