Forrás: iStock
Elefántcsontfehér, zöld, vagy éppen lilás árnyalatú. Rengetegféle spárga közül válogathatunk a piacon, de melyik mire a legjobb? A növény színétől függően az ízben is van egy kis eltérés. A fehér spárga aromái miatt karakteresebb, ezért főzve és sütve is nagyon finom. A zöld lágyabb zamatú, így akár nyersen is nyugodtan fogyaszthatja, így pedig rengeteg C-vitamint vihet be a szervezetébe. Vásárláskor mindig alaposan vizsgálja meg a növényeket, hogy elég friss-e. Nézze meg a szárak végét, hogy nincs-e berepedezve, túlzottan kiszáradva.
Meghámozni nem nehéz, ha tudjuk a trükkjét: krumplipucolóval vagy késsel a bimbók alól 2 centivel indítva haladjunk lefelé, a végét pedig törjük le. Ha főzzük, akkor enyhén sós-cukros vizet használjunk. A zöld spárgát egyáltalán nem kell megtisztítani, elég csak alaposan megmosni és letörni az alját. Színtől függetlenül a növénynek még rengeteg jó tulajdonsága van, amiért érdemes fogyasztani. Vízhajtó hatású, jó vértisztító, és széppé varázsolja a bőrt. Ezenkívül csökkenti a vérnyomást is.