<p>Ha a megszokott konyhai szokások közül csak párat elfelejt, a pénztárcája is kövérebb marad. Látszólag bagatell dolgok ezek, mégis sokat számítanak a rezsiköltségekben.</p>
7.Figyeljen a mennyiségre
Fontos, hogy ha egy lábost csurig tölt alapanyagokkal, akkor sokkal hosszabb idő alatt fog elkészülni az étel. Sőt még megkeverni is alig tudja, csak takaríthatja utána a kipotyogott étel maradékát. Ellenkező esetben, ha nem elég gyors és rutinos, a kevés alapanyaggal megpakolt edényben könnyen odaég az étel még mielőtt elkészülne.
* * *
6.Fritőzben olcsóbb
Megosztó a fritőz a konyhában, van, aki esküszik rá, de van, aki egyáltalán nem szereti használni. Pedig, ha az előírásnak megfelelően működik, akkor komoly összegeket lehet vele spórolni. Az olajat a megadott pontig öntse bele, mert attól nem fog gyorsabban megsülni az étel, ha több lesz benne. Ráadásul több idő is kell a felmelegítéséhez.
* * *
5.Kerülje az ajtónyitogatást
Az egyik legnagyobb ellensége pénztárcájának és a sütőjének az, ha folyamatosan nyitogatja az ajtót. Minden kukucskálásnál ingadozik a hőmérséklet, amit a bezárása után vissza kell fűteni a kívánt hőfokra. Csupa energiapazarlás, amit a hónap végi csekkeken érzékelhet majd. A nyitogatás helyett inkább az ajtón lévő üveget használja, mert pontosan erre találták ki.
* * *
4.Fedőt rá!
Mindig fedővel főzzön, mert érezhetően lerövidíti a konyhában töltött időt. A hő bennragad az edényben így sokkal gyorsabban és hatékonyabban tud elkészülni az étel.
* * *
3.Kapcsolja le hamarabb
Sokat spórolhat azon is, ha kikapcsolja hamarabb a sütőt, még mielőtt az étel teljesen elkészülne. A forró, zárt rendszer bőven készre süti a benne lévő vacsorát, és akár 30 százalékot is spórolhat a költségeken. Persze ez a sütés utolsó pár percére igaz.
* * *
2.Elég meleg lesz
Sok receptben olvashatja, hogy előmelegített sütőben kezdje sütni az ételt. Ez azonban teljesen felesleges, a legtöbb esetben. Néhány olyan süteménynél ajánlott, aminek problémát okozhat a hideg levegő és vigyázni kell vele. Jellemzően egyébként nem szükséges minden alkalommal előmelegíteni, mert csak feleslegesen pazarol vele.
* * *
1.Jó legyen a méret
A főzőlapok különböző méretű egységekből állnak. Ezeknek fontos funkciójuk van, mert ha a kijelölt méretű melegítőre rakja a hozzá passzoló edényt, akkor az egyenletesen kapja a hőt és gyorsabban melegszik az étel. Ha nem egyezik a méret, akkor feleslegesen pazarol.