Ha kánikulában készítünk ebédet, a legjobb a Földközi-tenger térségéből kölcsönözni néhány receptet – nem csak gyorsan és egyszerűen készíthetők el, az összetételük is kíméli majd szervezetünket a forróságban.
Forrás: iStock
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók (70 dkg):
60 dkg finomliszt
2 tk só
1-1 kk kakukkfű
és rozmaring
2,5 dkg szoba-hőmérsékletű morzsolt élesztő
0,5 l langyos víz
1 kk olívaolaj a kelesztőedénykikenéséhez
Elkészítés: az élesztőt oldjuk fel a meleg vízben (egy csipet cukrot tehetünk bele, hogy felgyorsítsuk a folyamatot). Egy nagy tálban keverjük össze a sót a liszttel és a fűszerekkel, majd öntsük a közepére a felfuttatott élesztőt, és kézzel gyúrjuk össze (ragacsos, lágy tésztát kapunk). Egy kelesztőtálat kenjünk ki olajjal, és kaparjuk át bele a meggyúrt tésztát. Lefedve, meleg helyen kelesszük legalább egy órát (hűtőben egy éjszakát), majd vegyük kétfelé a tésztát, és formázzunk belőle hosszúkás cipókat. Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy sütőformában süssük meg. A papírt szórjuk meg liszttel, mielőtt a tészta belekerül, és szórjuk meg a cipók tetejét is. A sütőt 240 fokra melegítsük elő, 25-30 perc alatt elkészül.