Aktuális

Egy igazi cso­danő ke­rül­het az Eu­ró­pai Unió leg­fon­to­sabb po­zí­ci­ó­jába

Bors

Létrehozva: 2019.07.04.

<br /> <strong>Wun­der­frau, vagyis cso­danő. Sokan csak így em­le­ge­tik a saj­tó­ban Ur­sula von der Leyent. A pél­dás csa­ládi éle­tet élő po­li­ti­kus lehet az Eu­ró­pai Bi­zott­ság első női el­nöke. A sem­mi­ből jött je­lö­lése azon­ban ko­moly belső vitát oko­zott a német kor­mány­ko­a­lí­ci­ó­ban is.</strong>

Ursula Gertrud von der Leyen 1958. októberében született Brüsszel Ixelles nevű kerületében. A 60 éves politikus az iskolát is a belga fővárosban kezdte, mivel édesapja az Európai Unió elődszervezetében volt kabinetfőnök. Ernst Albrecht a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa volt, ennek a pártnak a színeiben volt 1976 és 1990 között Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke is.

Hét gyermeket nevel 

Nem volt kérdéses Ursula von der Leyen számára sem, hogy előbb-utóbb a politikai pályán köt majd ki. A család visszaköltözött tehát Nyugat-Németországba, von der Leyen pedig előbb a göttingeni, majd a münsteri, később egy londoni és végül a hannoveri egyetemen folytatta tanulmányait. Az orvosi diploma megszerzése után a hannoveri nőgyógyászati klinikán kezdett dolgozni, de hamar kiderült számára, hogy a politikai pálya jobban vonzza. A hét gyermeket nevelő politikus 1986-ban ismerkedett össze orvos férjével, akivel a mai napig boldog házasságban élnek.

Németország második legbefolyásosabb nője

Apja nyomdokait követve Ursula von der Leyen 1990-ben belépett a CDU-ba, majd először egy német kisváros önkormányzati képviselője lett, 2003-ban azonban már Alsó-Szászország szociális-, nő- és családügyi miniszter lett. Kézenfekvő volt, hogy a 2005-ben megalakuló első Merkel-kormányban is őt nevezzék ki család-, nő- és ifjúságügyi miniszternek.

Ő az egyetlen tárcavezető egyébként, aki 2005 óta folyamatosan miniszterként dolgozik Angela Merkel mellett. Feltehetően ezért is tartják őt Németország második legfontosabb asszonyának. Von der Leyen 2013-ban foglalta le a német honvédelmi miniszteri pozíciót, és azóta ki is tart a tárca élén.

Konfliktus a kormány koalícióban

Az Angela Merkel vezette szocialistákból és kereszténydemokratákból álló kormánykoalícióban komoly feszültséget hozott a miniszter asszony Európai Bizottság elnöki jelölése. A szocialisták egyik vezető politikusa,Martin Schulz kijelentette: von der Leyen a kormány leggyengébb minisztere, ez azonban elegendő, hogy az EB elnökének jelöljék. A védelmi miniszter neve már sok fontos pozícióban felmerült korábban. Emlegették Angela Merkel lehetséges utódjaként, de arról is írtak a lapok, hogy ő lehetne a NATO következő vezetője.

Úgy tűnik azonban, hogy végül egy olyan tisztséget tölt be a jövőben, amire kevesen fogadtak volna. Ő lehet az Európai Unió első embere, ha erre az Európai Parlament képviselőinek többsége is rábólint a soron következő plenáris ülésén.

(Ripost)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek