<p>Nem csak finom, de egy igazi biopatika!</p>
Forrás: iStock
Az eperfa a gyökerétől az ág végéig egy nagyra nőtt gyógynövény. Fekete, piros és fehér termését nyersen és szárítva is fogyaszthatja, lekvár, gyümölcslé és likőr készül belőle. Alacsony szénhidráttartalmú, nagyon egészséges gyümölcs, kedvezően hat az egészségre. Gyümölcsét éretlenül nem szabad megenni, de éretten íze mézédes, és kiváló ásványianyag-, antioxidáns-forrás, és flavonoidokban, pektinben is gazdag. A leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát.
Gyógyhatásai: jótékonyan hat a szívre, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet. Hatékony a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, izom- és ízületi fájdalom és gyulladás, székrekedés, szédülés kezelésében. Gyökérkérge fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Levele vércukorszint-csökkentő, antidiabetikus, izomerőt fokozó hatású. Az eperfa levelét megszárítva, natúr teaként lehet fogyasztani.
Zsenge leveleit régen a selyemhernyó-tenyésztéshez gyűjtötték, gyümölcséből pálinkát főztek.