Szinte nincs olyan háztartás, ahol a tisztítószerek között ne fordulna elő a jó öreg fekete flakonos hipó. Újabban már fehérítőként is árulják. Mi a különbség?
Forrás: iStock
Hipó vagy fehérítő? Ez itt a kérdés! Ahogyan az is, hogy az évek alatt változott-e valamit a fertőtlenítőszer hatása. Ugyanis már új köntösben, fehérítőként is találkozhatnak vele a boltokban. De miért? Ha a hipós flakonra az van ráírva, hogy fehérítő, akkor nincsen garantált fertőtlenítő hatása – tudta meg a Bors egy szakembertől.
– Ezeket a termékeket nem indították el a 2019. január elseje óta kötelező, költséges engedélyezési eljáráson. Ennek a fő oka, hogy a háztartási hipó olyan olcsó, hogy nem fér bele a 20–30 millió forintos engedélyezési költség. Ennek ellenére a forgalma valószínűleg nem fog visszaesni, mivel az emberek mit sem tudnak erről az engedélyezésről, és továbbra is azt gondolják, hogy ugyanolyan fertőtlenítő hatása van, mint korábban. Nekik elég, ha a fekete flakonban elérhető a rég megszokott szer, aminek nincs biztos fertőtlenítő hatása – fejtette ki a Borsnak Nagy Antal, a Brilliance Kft. ügyvezető tulajdonosa.
Otthonra inkább ne!
A szakember szerint a hipó nem feltétlenül rossz.
– A hipó vagy a klór használata a jelenlegi társadalom fenntartásához szükséges, hiszen számos területen a használata elengedhetetlen, például vízkezelés során, vagy az élelmiszeriparban. Az már más kérdés, hogy az otthonokban mennyire indokolt a használata – mondta el a Borsnak Nagy Antal.
Kivonják a forgalomból?
– Nem véletlen, hogy gyerekek elől szigorúan el kell zárni ezt a tisztítószert. Ha véletlenül ugyanis beleinna bárki, végigmarná a nyelőcsövet, ami hegesedéssel gyógyul, ha egyáltalán nem hal bele az illető, mert ez sem kizárt – magyarázta el a Borsnak Bense Tamás családorvos. – Rengetegen allergiás reakcióval reagálnak rá, ami bőrkiütéssel, viszketéssel jelentkezik. A bőr berepedezhet tőle. Én nem ajánlanám a használatát. Vannak már sokkal korszerűbb tisztítószerek, fertőtlenítőszerek. Nekem az az érzésem, hogy előbb-utóbb a hipó ki is lesz vonva a forgalomból – fejtette ki a családorvos a Borsnak.
A konyhai edényeket ne ezzel mossa!
Dr. Suhajda Ágnes biotechnológiai szakértő úgy véli, az erősen oxidatív szer alkalmazása igen veszélyes. Egyrészt a lúgos kémhatás miatt, másrészt pedig a felszabaduló klórgáz miatt, amiből, ha nagyobb mennyiséget lélegzünk be, mérgező lehet, arról nem beszélve, hogy rákkeltő anyagokat is tartalmaz, folyamatos bevitel esetén rákkeltő hatású. A szakértő szerint ez a probléma főleg konyhai edények hipóval történő mosogatása vagy öblögetése következtében állhat elő. Ezt érdemes mindenképpen elkerülni.