Ha kánikulában készítünk ebédet, a legjobb a Földközi-tenger térségéből kölcsönözni néhány receptet – nem csak gyorsan és egyszerűen készíthetők el, az összetételük is kíméli majd szervezetünket a forróságban.
Forrás: iStock
Görögdinnye-gazpacho
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 adag):
70 dkg görögdinnye kimagozva
1 kígyóuborka
3 nagy, lédús paradicsom
2 ek extra szűz olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 kk só
A tálaláshoz:
10 dkg kecskesajt
1 maroknyi bazsalikomlevél
Elkészítés: a dinnyét feldaraboljuk és kimagozzuk, az uborkát és a paradicsomot megmossuk és feldaraboljuk. A robotgépben simára turmixoljuk a zöldségeket, majd hozzákeverjük a sót, a balzsamecetet, az olívaolajat, és egy órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor morzsolunk a tetejére egy kis kecskesajtot és megszórjuk bazsalikomlevéllel.
Görög saláta – horiatiki
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 adag):
4 nagyobb paradicsom
2 kígyóuborka
2 fej lilahagyma
20 dkg feta sajt
2 maréknyi fekete kalamata olajbogyó
2 piros kaliforniai paprika
1 citrom
4 ek olívaolaj
1 kk só
1 kk szárított oregano
Elkészítés: előveszünk négy tányért, és tálalásra készen állítjuk össze a salátát. Az uborkákat meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a lilahagymát felvágjuk és karikáira szedjük. A kaliforniai paprikákat félbevágjuk és felszeleteljük. Az előkészített hozzávalókat egyenlően elosztjuk a tányérokon. A tetejére rendezzük az olajbogyót, a darabokra vágott fetát, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk oreganóval. Minden tányérra helyezzünk egy gerezd citromot, hogy mindenki ízlés szerint locsolhassa.
Csevapcsicsa
Elkészítési idő: 10 perc+1 óra pihentetés
Hozzávalók (25 darab):
1 kg nem túl sovány darált hús (birka-, vagy marha- és disznóhús keveréke)
½ kk szódabikarbóna
só, darált erőspaprika
A tálaláshoz:
paradicsom
apróra vágott, sózott hagyma
uborka
Elkészítés: a húst kétszer ledaráljuk, majd belegyúrjuk a szódabikarbónát és az erőspaprikát. Hűtőben egy órát pihentetjük, akkor adjuk hozzá a sót (nem szabad korábban, mert levet enged). 6-8 centi hosszú, 2 centi vastag roládokat formázunk belőle, és grillen vagy vaslapon kisütjük. A tányéron apróra vágott, sózott hagymát és szeletelt paradicsomot, uborkát tálalunk mellé.
Pestós zöldségsaláta grillezett halfilével
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (4 adag):
4 szelet harcsafilé
2 kis cukkini
20 dkg koktélparadicsom
20 dkg feta sajt
4 ek bazsalikompesto
1 kk só
1 kk őrölt bors
A tálaláshoz:
friss bazsalikomlevelek
Elkészítés: a zöldségeket mossuk meg, szárítsuk le. A koktélparadicsomokat vágjuk félbe, a cukkinit hosszában félbe, majd fél centi vastag szeletekre, és egy tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a kockákra vágott feta sajtot. Keverjük hozzá a pestót, és tegyük fél órára a hűtőbe. Ezalatt a halat sózzuk be, szórjuk meg borssal, és grillserpenyőben vagy vaslapon mindkét oldalát süssük meg.
Tiramisuparfé
Elkészítési idő: 40 perc+fagyasztás
Hozzávalók (6 adag):
50 dkg mascarpone
25 dkg tejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl espresso kávé
8 dkg cukor
8 ek Amaretto likőr
1 csomag babapiskóta
holland kakaópor a beszóráshoz
Elkészítés: keverjük habosra a mascarponét a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Adjunk hozzá fél deci espresso kávét és 4 evőkanál likőrt. A tejszínből vert kemény habot forgassuk óvatosan a krémbe. A krémet teljesen hűtsük le. Rétegezzük bele a tiramisut átlátszó poharakba a szokásos módon: a kávéba és Amarettóba mártott piskótákra rétegenként simítsuk rá az előkészített mascarponekrémet úgy, hogy a tetejére krém kerüljön. Egy éjszakára tegyük a mélyhűtőbe – tálalás előtt pedig szórjuk meg a tetejét kakaóporral.
Nyári gyümölcssaláta
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg szezonális idénygyümölcs (őszibarack, dinnye, kajszi, ribizli, málna)
1 ek méz
1/2 dl gyümölcspálinka
Elkészítés: a megmosott, feldarabolt gyümölcsöket egy tálban összekeverjük. Meglocsoljuk a mézzel elkevert pálinkával, átkeverjük és egy órára a hűtőbe tesszük.